Losos s bylinkovou krustou překvapí i zatvrzelé konzervativce. Recept je malinko složitější, než klasický losos na pánvi, ale s o to překvapivějším výsledkem. Bylinková krusta na rybě udělá své – dodá masu chuť a udrží ho šťavnaté. Když do aromatické krusty přidáte dvě sardelová filátka a lžíci kaparů, bude ještě pikantnější.
Suroviny
Postup
Toustový chleba rozmixujte s parmazánem, bylinkami, česnekem a citronovou kůrou. Troubu předehřejte na 180 °C.
Lososa osolte, opepřete a položte na plech vyložený papírem na pečení. Pokapejte 1 lžící oleje a rozprostřete na něj aromatickou strouhankovou směs. Lehce přimáčkněte dlaněmi. Pokapejte zbytkem oleje.
Vložte do trouby a pečte 10 minut, aby losos byl uvnitř ještě šťavnatý.
Na přílohu uvařte brambory doměkka, slijte, nechte mírně zchladnout a překrájejte napůl. Prošlehejte přísady na zálivku, osolte a opepřete. Zlehka ji promíchejte s bramborami a podávejte je teplé s pečeným lososem.