Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mangový sen

Mangový sen

Hodnocení receptu
4.3/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 17104 kcal
Bílkoviny 927 g
Sacharidy 1689 g
Tuky 737 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
vejce 6 ks
bílky, žloutky zvlášť
rostlinný olej 60 g
Mangový krém
želatina 2 plátky
Mangové želé
alespoň 90%
želatina 3 plátky
Krém z mascarpone
Makronky
bílek 175 g
bílek 175 g
Mangová ganache
Pusinky
Na ozdobu

Postup

1

Připravíme si mangové želé. Dortovou formu o velikosti 16∅, si vyložíme potravinovou fólií. Želatinu namočíme do ledové vody a necháme 10minut nabobtnat. Mangové pyré přivedeme k varu, sundáme ze sporáku a vmícháme do ní vyždímanou želatinu. Vlijeme do připravené formy a dáme do lednice ztuhnout. 

2

Dortovou formu o velikosti 18∅ vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu předehřejeme na 175°C.

3

Žloutky vyšleháme se 100g cukru. Poté do nich přiléváme tenkým pramínkem olej. V druhé míse vyšleháme bílky a 70g cukru do pevného sněhu a poté ho postupně vmícháme do žloutkové směsi.

4

Nahoru prosejeme mouku a zlehka zamícháme do těsta. Dáváme pozor aby v těstě žádná mouka nezůstala. Těsto přelijeme do připravené formy a pečeme 35 minut. Poté necháme korpus vychladnout. 

5

Když máme korpus vychladlý, prořízneme ho dvakrát ať nám zbydou tři díly. 

6

Připravíme si mangový krém. Želatinu namočíme do ledové vody a necháme ji nabobtnat. Mangové pyré s cukrem zahřejeme pod bod varu. Želatinu vyždímáme a vmícháme ji do krému.

7

Necháme lehce vychladnout a přidáme zakysanou smetanu a rozmícháme dohladka. Vychlazenou smetanu ušleháme do polotuha a pomocí gumové stěrky ji postupně vmícháme do mangové směsi. Krém je hotový a ihned ho vrstvíme na první díl korpusu. A dáme do lednice.

8

Mezitím si připravíme krém z mascarpone. Všechny ingredience dáme do mísy a ručním mixérem (nebo šlehačem) vyšleháme do tuhého hladkého krému. 

9

Vytáhneme z lednice mangové želé, první díl korpusu s krémem. Na krém položíme druhý díl korpusu. Dáme na něj tenkou vrstvu krému z mascarpone na to položíme mangové želé.

10

Na mangové želé dáme tenkou vrstvu mangového krému a poté položíme třetí korpus. Na třetí korpus dáme krém z mascarpone a boky dortu taktéž pomažeme krémem. Uhladíme a dáme do lednice. 

11

Zdobení. Dort vytáhneme z lednice. Okraj dortu polijeme mangovým pyré, tak aby nám vznikly jednotlivé slzičky, které stékají pomalu dolu, poté střídáme čerstvé ovoce s pusinkami a makronkami.

12

Makronky:

  • I.bílky a II.cukr dáme do mísy a v horké lázni zahřejeme na 70°. Dáme do šlehacího robotu a šleháme do tuha. (při sáhnutí bude mít mísa příjemnou pokojovou teplotu)
  • III. mandlovou mouku 3x prosejeme poté přidáme IV.cukr a znovu prosejeme. Když to máme proseté - lehce to smícháme rukou. 
  • K prosáté mouce s cukrem přídáme nevyšlehané V.bílky. (Můžeme obarvit). Postupně přidáme vyšlehaný sníh. 
  • Opatrně těsto promícháme kuchyňskou stěrkou. Dáváme pozor abychom těsto neměli příliš řídké. 
  • Těsto dáme do zdobícího sáčku a stříkáme hladkou špičkou na pergamenový papír. 
  • S nastříkaným plechem párkrát třískneme ať z makronek vyjde zbylý vzduch a necháme nastříkané makronky schnout (asi 30min.).
  • Mezitím co nám schnou makronky tak si připravíme troubu na horní a spodní pečení a pečeme 13minut na 135° větší makronky 20minut.
  • Upečené makronky necháme vychladnout a naplníme krémem. 
13

Mangová ganache:
Mangové pyré dáme na sporák a zahříváme těsně pod bod varu a zalijeme jím připravenou čokoládu. Mícháme do úplného rozpuštění čokolády, přikryjeme potravinouvou fólií a necháme do druhého dne vychladnout. Dáme do zdobícího sáčku a plníme makronky. 

14

Pusinky: 
Bílky s cukrem dáme do mísy a v horké lázni zahřejeme na 70°. Dáme do šlehacího robotu a šleháme do tuha. Mezitím si rozpálíme troubu na 90°. Poté sníh napníme do zdobícího sáčku a stříkáme na plech pusinky. Dáme do trouby a po vyskočení snížíme teplotu na 60° a sušíme 45minut. (Záleží na velikosti pusinek, menší pusinky budou dříve hotové naopak větší musíme sušit déle).

Autor: sokolovapet

Apetit magazín