Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Narozeninový ombré dort

Narozeninový ombré dort

Hodnocení receptu
4.3/5 Počet hodnocení: 43
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11277 kcal
Bílkoviny 174 g
Sacharidy 916 g
Tuky 758 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
vejce 2 ks
kypřicí prášek do pečiva 5 g
sůl špetka
máslo 100 g
změklé
voda 30 g
vroucí
kefír 260 g
rostlinný olej 20 g
čokoláda na vaření 80 g
Karamelová náplň:
krystalový cukr 200 g
voda 40 ml
Svěží náplň
Čokoládová ganache:
Bílkovo máslový krém:
máslo 375 g
gelová barva (růžová)
Zdobení:
ovoce
čokoládové pecičky

Postup

1

Korpus je vláčný a šťavnatý. Budeme ho péct cca 1hod 20 min na 160 stupňů, horký vzduch, v dortové formě o průměru 20 cm.

  • Vroucí vodu spojíme s kakaem.
  • Čokoládu rozpustíme ve vodném koupeli.
  • Vejce cukr a máslo šleháme v mixeru, dokud nebude směs bílá. Pak přilejeme rozpuštěnou čokoládu a kakao.
  • Bokem spojíme suché ingredience mouku, sodu, kypřící prášek a sůl.
  • V další nádobě smícháme kefír a olej. Postupně přidáváme sypké ingredience do mixéru ke čokoládově kakaové směsi.
  • Nakonec přidáme kefírové mléko s olejem. A pořádně všechno promícháme.
  • Celou směs přendáme do formy, kterou nikdy nevymazáváme, na spod formy umístíme jen pečící papír.
  • Po úplném vychladnutí dort kolem formy obřežeme ostrým nožem a opatrně vyndáme. Pak prokrojíme na 5 častí.
2

Karamel. Cukr s vodou začneme zahřívat až kým nebude pomalu zlatový. Přihodíme arašídy a za neustálého míchání spájíme. Když karamel bude nahnědlý přilejeme smetanu. Odstavíme ze sporáku. POZOR prská to! Rychle metličkou mícháme a necháme vychladnout pozvolna.

3

Svěží náplň. V mixéru spojíme mascarpone, žervé, cukr. Po chvíli míchání do směsi nalejeme smetanu a pořádně vyšleháme.

4

Bílkovo máslový krém. Tenhle krém budeme používat na omazání dortu a na bariéru. Bílka a cukr zahříváme nad vodnou lázní až kým není cukr rozpuštěný. Pak tuhle směs přendáme do mixéru a šleháme na nejvyšších otáčkách aspoň 8 min. Bílkovu hmotu máme hezky tuhou, a tak do ní zašleháváme měkké máslo. Krém si rozdělíme na dvě půlky. Prvá půlka ostane bílá. Druhou půlku rozdělíme na 3 časti: jedna ostane bílá, druhou obarvíme kouskem barviva (světle růžová) a poslední část krému bude nejsytější tak přidáme více barviva (silně růžová).

5

Začínáme plnit. Korpus si položíme na zdobící podložku a cukrárenským sáčkem s hladkou špičkou nanášíme „bariéru“ máslovým krémem. Je to tenký kruh/lem po hraně korpusu. Necháme na chvíli zachladit a plníme karamelem anebo svěží náplní. Tenhle postup opakujeme na každém korpusu a střídáme náplně a ukládáme na sebe.

6

Omazání. Když už jsou korpusy naplněné a dortík je chvíli zachlazený, začínáme omazávat máslovým krémem který nám ostal z první půlky. Neobarvený. Zarovnáme a necháme zachladit alespoň na 10 min. Pak cukrárenským sáčkem nanášíme trio barev máslového krému. Začínáme kolem celého dortu silně růžovou, pak světlejší a nakonec bílou. Jemně zarovnáme a uhladíme kartou.

7

Ganache. Zahřejeme smetanu až do bodu varu. Pak ní zalejeme polámanou čokoládu. Počkáme, kým směs kousek vychladne a naplníme jí do zdobícího sáčku. Pak zdobíme dokola.

8

FINÁLE. Je to na vás. Jestli se rozhodnete pro ovoce, cukrovinky, makronky, pusinky. Vždy bude krásná, vaše a jedinečná. Dobrou chuť!

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...