„Od chvíle, co tento moučník peču, ho po mně chce recept každá návštěva, která jej u nás ochutnala,“ prozradila nám čtenářka Eva Reš. Je to prostě dokonalé nebe v hubě, které lahodí malým i velkým. A jeho příprava není ani trochu složitá. S námi ho rozhodně zvládnete.
Suroviny
Postup
Všechny ingredience na krém kromě másla a vanilky dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. Promíchejte, odstavte a nechte vychladnout. Do vychladlé směsi postupně vmíchejte máslo a vanilku a odložte krém do chladu.
Troubu předehřejte na 195/175 °C. Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte těsto. To rozdělte na poloviny, rozválejte je na tenké pláty a rozložte na plechy vyložené pečicím papírem. Jednu placku ihned upečte; trvá to 10–15 minut. Pak vyjměte a nechte vychladnout.
Promíchejte suroviny na ořechovou náplň, nasypte je na rozehřátou pánev a opečte dozlatova. Ještě teplou směs rozprostřete na druhou, neupečenou placku. (Směs nesmí vychladnout, jinak ztvrdne a nejde s ní pracovat.) Pečte 10–15 minut, nechte vychladnout.
Zcela vychladlou placku bez náplně lehce pokapejte rumem, nechte ho vsáknout a pak placku rovnoměrně potřete krémem a zakryjte druhým vychladlým plátem s ořechy. (S pláty upečeného těsta se manipuluje tím lépe, čím jsou chladnější. Před konečným sestavením moučníku je proto můžete dát vychladit do lednice.) Nechte odležet do druhého dne.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Květnové menu podle našich čtenářů(8 receptů)
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů)
- Retro dezerty: 18 nejlepších receptů od obližprstu po žloutkové řezy(19 receptů)
- Řezy na plech, které strčí do kapsy každý dort: Zkuste krtkův dort, Bounty a další(11 receptů)
- V hlavní roli skořápkové plody: Vyzkoušejte 20 skvělých ořechových moučníků(21 receptů)