Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou
Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou

4.2/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Snadné Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5454 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 424 g
Tuky 367 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Po vzoru Francouzů a jejich vánočního polínka jsme se rozhodli sváteční stůl korunovat roládou plnou tradičních chutí: vlašských ořechů, čokolády a karamelu.

Suroviny

vejce 5 ks
bílky a žloutky oddělené
sůl 1 špetka
dřeň vyškrábnutá (lze vynechat)
voda 2 PL
rostlinný olej 2 PL
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
strouhané
džem 1 sklenka
výraznější – červený rybíz, višeň, brusinka
NA PAŘÍŽSKOU ŠLEHAČKU
tmavá čokoláda 200 g
70%
NA GRILIÁŠ S VLAŠSKÝMI OŘECHY
nasekané

Postup

1

Připravte pařížskou šlehačku. Čokoládu nalámejte do misky. Smetanu vlijte do rendlíku a zahřejte k varu. Horkou smetanou zalijte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte vychladnout a uložte přes noc do lednice (nebo alespoň na 4 hodiny).

2

Na malé pánvi nechte na mírném plameni rozpustit krupicový cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Rozprostřete tak, aby ořechy byly v jedné vrstvě. Nechte úplně vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru rozmixujte. Griliáš můžete i roztlouct v hmoždíři.

3

Troubu vyhřejte na 180°C. Plech o rozměrech 35 x 45 cm vyložte papírem na pečení.

4

Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Ze žloutků, krupicového cukru a dřeně vanilkového lusku vyšlehejte nadýchanou pěnu, přidejte vodu, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jemně, ale důkladně zapracujte do těsta sníh s bílků a nakonec vmíchejte ořechy.

5

Těsto rozetřete na plech a pečte zhruba 10 minut dozlatova. Nechte krátce zchladnout a poté i s papírem stočte a nechte zcela vychladnout.

6

Po vychladnutí roládu rozmotejte, opatrně sloupněte papír a rozvinutý plát potřete džemem a potom pařížskou šlehačkou. Roládu znovu sviňte, začistěte vytlačenou šlehačku. Roládu zabalte do potravinářské fólie a uložte na pár hodin do lednice.

7

Po vychlazení roládu vybalte z fólie, nakrájejte na řezy a podávejte je posypané griliášem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč