Většinu práce na tomhle luxusním pokrmu odvede trouba, a vy se tak můžete věnovat dalším přípravám hostiny.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220°C. Kachnu omyjte a pečlivě osušte papírovými utěrkami. Řádně osolte zevnitř i zvenku, položte na mřížku do pekáče a pečte asi 30 minut, až začne zlátnout
Brambory nakrájejte podélně na čtvrtky a na plechu promíchejte s neoloupanými stroužky česneku, polovinou tymiánu a tukem, který se mezitím vypekl z kachny. Osolte, opepřete a promíchejte, aby se brambory obalily. Ztlumte troubu na 185°C, zasuňte brambory nad plech s kachnou a společně pečte, až bude kachna téměř upečená (asi 35 minut).
Vyjměte kachnu, sundejte ji z mřížky a dejte na prkénko odpočinout. Z pekáče vyjměte mřížku a slijte vypečený tuk do kastrůlku.
Do uvolněného pekáče dejte třešně, madeiru nebo portské, vývar, pomerančovou kůru, bobkový list a zbylý tymián. Osolte, opepřete, promíchejte, vraťte na to mřížku, na ni položte kachnu a vraťte do trouby na dalších asi 20 minut, až bude kachna upečená doměkka a dozlatova. Kachnu vyjměte, zabalte do alobalu a nechte 15–20 minut odpočinout. Pečte třešňovou směs dalších 10–12 minut, až zredukuje, a pak přelijte do omáčníku.
Kachnu podávejte s pečenými bramborami a třešňovou omáčkou.