Pečené lilky & čočka jsou kombinací, která nabízí tolik variant! Recept necháváme v té nejjednodušší podobě, tipy na vylepšení najdete na konci.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 190°C a plech vyložte pečicím papírem.
Lilky podélně rozpulte a na řezné straně udělejte šikmé zářezy tak, aby vznikly kosočtverce. Zakápněte štědře olivovým olejem a vetřete jej do zářezů. Lilky posaďte řezy nahoru na plech, osolte, posypte lístky tymiánu (část si nechte do čočky) a dejte péct na 40–50 minut. Vyjměte
z trouby a nechte mírně zchladnout.
Mezitím připravte čočku. V pánvi rozehřejte asi 4 lžíce oleje a na mírném plameni na něm opékejte česnek. Přisypte čočku, tymián a prohřejte. Odstavte a vmíchejte petržel, citronovou šťávu, javorový sirup, sůl, pepř a chilli. Čočku můžete částečně rozmačkat, aby byla směs soudržnější.
Na upečené lilky rozdělte čočku, nahoru rozdrobte kozí sýr a nakonec posypte piniovými oříšky a mikrobylinkami.
NĚCO NAVÍC
Čočku můžete ozvláštnit vmícháním pesta ze sušených rajčat nebo cibulové marmelády. Pokud máte melasu z granátového jablka, použijte ji místo javorového sirupu.