„A vážně chcete vařit musaku? S tou je ale hrozně práce,“ varovala nás Martha Elefteriadu, když jsme ji zvali do redakční kuchyně. Práce to byla, ale výsledek předčil očekávání. Udělejte si ji s námi taky! Základem dokonalé řecké musaky jsou mleté maso, rajčata, lilky a bešamel.
Suroviny
Postup
Omyté lilky nakrájejte na zhruba 1cm plátky. Pořádně je osolte (nebojte se, sůl potom opláchnete) a dejte na síto vypotit (trvá to asi 30 minut)
Brambory oloupejte, nakrájejte na 1cm plátky a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Pozor, nesmějí se rozvařit! Pak je slijte a odložte.
Rajčata rozpulte, zbavte tvrdé části u stopky a z řezné strany nastrouhejte nahrubo až do prázdné slupky. Oloupanou cibuli nastrouhejte nahrubo.
Do pánve dejte trošku vody, cibuli a přepuštěné máslo. Zvolna opékejte, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina. Pak přidejte maso a promíchejte.
Směs zalijte vínem a přidejte rajčata a trošku vody, aby maso bylo téměř pod hladinou. Přidejte skořici, osolte a nechte zvolna bublat do odpaření vody.
Lilky v sítu propláchněte studenou vodou, abyste je zbavili soli i šťávy, kterou pustily. Každý plátek pak důkladně osušte čistou utěrkou.
Plátky lilků opékejte z obou stran do světle hnědé barvy ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje a opečené skládejte na tác nebo na mísu. Nechte vychladnout.
Na bešamel rozpusťte ve větším rendlíku přepuštěné máslo (ghí), vsypte na něj mouku a míchejte ji, dokud nezačne zlátnout.
Jíšku zalijte horkým mlékem a důkladně promíchejte, aby v bešamelu nebyly hrudky.
Do připraveného bešamelu hned zatepla zašlehejte žloutky a nastrouhaný sýr. Podle potřeby osolte a ochuťte špetkou muškátového oříšku.
Z bílků ušlehejte pevný sníh. Aby se vám opravdu povedl, musíte použít skutečně čistou mísu i metly!
Když je maso pěkně opečené a veškerá voda se už odpařila, opatrně k němu vmíchejte sníh z bílků. Troubu předehřejte na střední teplotu.
Na dno zapékací misky či pekáčku jako první rozprostřete polovinu opečených plátků lilku, na ně navrstvěte polovinu připraveného masa.
Pokračujte vrstvou z poloviny dávky brambor, následuje opět vrstva masa. Na ně rozložte zbylé plátky brambor a zakončete druhou polovinou opečených plátků lilku.
Celou zapékací misku zalijte bešamelem a vložte do trouby na 45 minut za tu dobu se všechno krásně propeče a na musace se vytvoří zlatavá krustička.