Hříšně sladká, nebesky dobrá...
Suroviny
Postup
Smetanu přiveďte těsně pod bod varu, vložte vanilkový lusk a dřeň, nechte půl hodiny louhovat, potom vyjměte lusk a smetanu vychlaďte.
Do mísy robotu dejte ricottu, prošlehejte ji a pak tenkým pramínkem za stálého šlehání vlévejte salko. Až bude směs hladká, přidejte třetinu ochucené smetany, prošlehejte, ochuťte skořicí a špetkou mořské soli.
Vlijte zbývající smetanu a vyšlehejte dohusta a do měkkých špiček (chce to trochu trpělivosti a citu pro vystižení správného okamžiku). Začněte na střední výkon 30 sekund, pak pokračujte na silný cca 5 minut.
Ochutnejte a podle potřeby dolaďte solí a/nebo skořicí. Vmíchejte rozlámané sušenky. Hmotu přesuňte do vhodné nádoby a mrazte 4–5 hodin. Pak půjde snadno nabírat. Když necháte zmrzlinu v mrazáku déle, ztuhne a musíte ji vyndat 20–30 minut dopředu, aby zase změkla.
Zmrzlinu podávejte posypanou čokoládou a pistáciemi, popřípadě i poprášenou další mletou skořicí.