Jaká hvězda prvorepublikového filmu milovala roštěnky se zeleninou a rýží? Oldřich Nový! Tradiční recept jsme jen mírně poupravili – zeleninu z dušení masa jsme nevyhodili, ale rozmixovali.
Suroviny
Postup
Roštěnec nakrájejte přes vlákno na plátky, naklepejte, osolte, opepřete, obalte v 30 g mouky a opečte v pánvi na sádle po obou stranách.
V kastrolu opečte dorůžova na 50 g másla nakrájený celer, petržel, mrkev, cibuli, zrnka pepře, nové koření, bobkový list a citronovou kůru. Pak vše zalijte octem, odškrábněte přípečky, nechte ocet trochu odpařit a poté vlijte vývar, vložte do něj opečené roštěnky, přikryjte je pokličkou a uduste doměkka. Potom opět přendejte roštěnky do jiné nádoby.
Do šťávy v kastrolu nalijte zakysanou smetanu smíchanou s cca 1 lžící bílého vína, 50 ml vody a 20 g mouky. Promíchejte, přilijte další víno podle chuti. Provařte nejméně 20 minut, pak vylovte koření a promixujte. Dochuťte citronovou šťávou. Do omáčky vložte zpátky roštěnky, přidejte k nim kapary a povařte ještě malou chvíli v omáčce. Pak je podávejte polité omáčkou a ozdobené kořenovou zeleninou opečenou na 20 g másla a petrželkou. Doplňte rýží uvařenou podle návodu níže.
Troubu předehřejte na 180 °C. Rýži přeberte, ve studené vodě propláchněte a spařte 1/2 litrem vařící vody. Nechte ji okapat v cedníku. V kastrolu na rozpuštěném sádle opečte nakrájenou cibuli, do ní vložte rýži, osolte a 2 minuty na plotně míchejte. Pak zalijte rýži vařící vodou, přiklopte a v troubě bez míchání duste doměkka asi 20 minut. Pak ji dobře urovnejte a stlačte do horkou vodou vylité věncové formy či menších jednoporcových formiček, načež ji vyklopte na mísu či po jedné porci přímo na talíř. Podávejte k masu.
NĚCO NAVÍC
Tvarování rýže můžete vynechat.