Hit sociálních sítí, skládané tortilly, jsou ideálním způsobem, jak vyjíst lednici a zužitkovat malé zbytky čehokoli – včetně mletého masa či pečínky. Níže najdete návod na tři různé náplně a další variace jako inspiraci.
Suroviny
Postup
Tortillu položte před sebe a potřete ji pomazánkou ze zvoleného druhu náplně (guacamole, hummus, zakysaná smetana atd.). Udělejte jeden delší zářez nožem od sebe směrem ke středu tortilly – jako byste chtěli tortillu půlit, ale řez zastavte ve středu placky. Placku si tak rozdělíte na pomyslné čtvrtiny.
Na každou čtvrtinu placky rozložte jednu část surovin ze zvolené náplně. Začněte u naříznuté části, kterou pak budete skládat směrem od sebe jako první a dejte na ni tu náplň, jež se bude nejsnáze obracet. Pokračujte se zvolenou bílkovinou (více o náplních viz Něco navíc), na další díl posaďte zeleninu a na poslední část položte nějaký typ sýra. Jednotlivé části tortilly úplně nepřeplňujte, jinak se bude placka obtížně skládat, náplně se z ní posypou ven a při opékání se neprohřejí.
Poskládejte tortillu. Jako první přeložte díl, kde je tortilla naříznutá, a překlopte ho směrem nahoru na sousední čtvrtinu. Pak pokračujte po směru hodinových ručiček, až složíte tvar kornoutu. Nyní je třeba tortillu zapéct – a to buď v sendvičovači, kontaktním grilu, nebo na pánvi. V případě pánve rozehřejte trochu oleje či másla a složený kornout na něm z obou stran opečte, je dobré jej něčím zatížit nebo přitlačit ke dnu pánve obracečkou, aby se sýr uvnitř rozpustil.
NĚCO NAVÍC
- Bílkovinu může představovat tepelně opracované maso (například mleté, trhané, nakrájený řízek, plátky šunky) nebo rostlinná bílkovina (okapané fazole z plechovky, uzené či přírodní tofu na plátky, rozmáčknuté falafelové koule...).
- Zelenina může být ve formě listů salátu, překrájených třešňových rajčátek, papriky na proužky, koleček okurky či klíčků.
- Sýr je nejlepší takový, který se dobře roztéká.
- Další možná kombinace je například italská: pár lžic bazalkového pesta, plátky mozzarelly, třešňová rajčátka, plátky prosciutta a lístky bazalky či rukoly. Možnosti jsou téměř nevyčerpatelné.