Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špagetová dýně plněná ve stylu tacos
Špagetová dýně plněná ve stylu tacos
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Špagetová dýně plněná ve stylu tacos

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2205 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 157 g
Tuky 112 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud jste ještě nikdy nezkoušeli špagetovou dýni, tohle je recept, který vás přesvědčí, že je naprosto skvělá. Ano, seznam surovin je dlouhý, ovšem výsledek za to stojí! Od této chvíle nebudete špagetovou dýni na pultech obchodů přehlížet.

Suroviny

špagetová, každá cca 1 kg
olivový olej extra panenský 2 ČL
sůl vločková 1 ČL
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
rajčata cherry 250 g
+čerstvá na ozdobení
Na náplň
olivový olej extra panenský 1 PL
jarní cibulka 4 ks
bilá a zelená část zvlášť, nakrájená nadrobno
na kostičky či nudličky
chilli sušené ¾ PL
vločky
česnek sušený 1 ČL
paprika mletá uzená 1,5 ČL
římský kmín ¾ ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
nebo černé, konzervované propláchnuté
čedar 100 g
světlý, nastrouhaný nahrubo
K podávání
koriandr čerstvý
lístky
na kostičky
nebo zakysaná smetana
nachos
tortillové lupínky/chipsy

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Špagetové dýně rozpulte a vydlabejte z nich semínka na hladkou dužinu. Tu potřete olejem, osolte a opepřete. Položte je řezem dolů na plech vyložený pečicím papírem a pečte 35 minut až 1 hodinu uprostřed trouby (viz Něco navíc), aby se daly z dužiny vidličkou naškrabat špagety. Rajčátka propíchejte špičatým nožem, dejte do zapékací misky, přidejte k dýním do trouby a upečte je dozlatova, a aby se rozpadala. Dýně i rajčátka vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Zmírněte troubu na 180°C.

2

Mezitím připravte náplň. Ve velké hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Vložte mleté maso, všechny bílé a polovinu zelených částí jarních cibulek, papriku, chilli vločky, česnekový prášek, uzenou papriku, římský kmín, sůl a pepř. Opékejte za stálého obracení a rozbíjení hrudek masa cca 5 minut, aby maso přestalo být růžové a zelenina změkla. Vmíchejte fazole a upečená rajčátka včetně případné šťávy. Zesilte oheň a vařte, aby směs zhoustla a šťáva z rajčat se odpařila, asi 5 minut. Ochutnejte a dolaďte podle potřeby. Vmíchejte dvě třetiny sýra. 

3

Až dýně dostatečně vychladne, naškrabejte dužinu vidličkou tak, aby se vytvořila vlákna oddělená od ,lodičky‘ tvořené slupkou a byla načechraná. Do dýní rozdělte náplň, jemně ji přitom promíchejte s dýňovými ,špagetami‘. Dejte na plech náplní vzhůru a posypte zbývajícím sýrem.

4

Pečte, aby se sýr pořádně roztekl, cca 10 minut. Nechte pár minut chladnout, pak podávejte posypané koriandrem a avokádem, popřípadě i nakrájenými čerstvými rajčátky. Doplňte jogurtem či zakysanou smetanou. Přikusujte tortillové lupínky, chcete-li.

NĚCO NAVÍC
Doba pečení závisí na typu dýně a její zralosti. Podle naší zkušenosti se déle peče na pohled efektnější žíhaný typ, ale raději začněte kontrolovat už po 35 minutách v troubě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč