Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Telecí se svatební křenovo-mandlovou omáčkou
Telecí se svatební křenovo-mandlovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Telecí se svatební křenovo-mandlovou omáčkou

4.4/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7266 kcal
Bílkoviny 375 g
Sacharidy 278 g
Tuky 522 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oprašte starou českou klasiku, přidejte karlovarský knedlík a užijte si hostinu.

Suroviny

z kýty
sůl
slunečnicový olej 2 PL
oloupaná, rozčtvrcená
na čtvrtky
šunka 100 g
pražská, na nudličky
máslo 100 g
smetana 250 ml
ke šlehání
mandle plátky 150 g
lehce nasucho opražené, plus na ozdobu
strouhaný
cukr
k dochucení
křen 3 PL
strouhaný
oříšek, na zjemnění
Na vývar
hovězí žebra 500 g
oloupaná
mrkev 2 ks
středně velká, na kolečka
pepř 3 kuličky
nové koření 3 kuličky

Postup

1

Předehřejte troubu na 170 °C. Očištěné maso stáhněte provázkem do rovnoměrného balíčku. Vydatně osolte. V pekáčku na sporáku rozpalte olej a maso na něm zprudka ze všech stran osmahněte. Až se zatáhne, přidejte rajče, cibuli i šunku a asi 10 minut opékejte. Pekáček zakryjte propíchaným alobalem a dejte na tři hodiny péct – po půl hodině stáhněte teplotu na 150 °C.

2

Mezitím připravte vývar. Žebra, cibuli, mrkev a koření zalijte litrem studené vody, přiveďte k varu a pak hodinu mírně vařte. Poté sceďte.

3

Na omáčku ve větším kastrolu rozpusťte máslo, přisypte mouku a udělejte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem a 20 minut za občasného míchání zvolna vařte. Přilijte smetanu, krátce zahřejte, vmíchejte mandlové lupínky, muškátový oříšek, dochuťte solí a cukrem a přidejte křen; zjemněte máslem.

4

Maso vyjměte z trouby, nechte chvíli odpočinout, poté nakrájejte na plátky. Podávejte s knedlíky, přelité omáčkou a dozdobené plátky mandlí.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč