Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřová roláda s rebarborovou náplní a rebarborovým želé s rozmarýnem
Vepřová roláda s rebarborovou náplní a rebarborovým želé s rozma
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Vepřová roláda s rebarborovou náplní a rebarborovým želé s rozmarýnem

2.9/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3914 kcal
Bílkoviny 263 g
Sacharidy 287 g
Tuky 205 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rebarbora se sice nejčastěji používá jako ovoce, je to ovšem zelenina. Zkuste ji spárovat se šťavnatým vepřovým masem – delikátní kombinace vás zaručeně příjemně překvapí.

Náš tip: Jak na rebarboru?

 
Skryt pre seznam

Suroviny

rostlinný olej 4 PL
+ na vymazání pekáče
1 nakrájená na kostičky + 1 na tenké klínky
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
oloupaná a na kostičky
strouhanka 6 PL
petrželka 2 PL
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
upravené na plát na roládu (požádejte svého řezníka), nejlépe s kůží
malé, nové nebo varný typ A či AB, vydrhnuté a podle potřeby rozpůlené či na čtvrtky
džem
rebarborové želé s rozmarýnem k podávání (viz Něco navíc)

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. V pánvi rozehřejte 1–2 lžíce oleje a opečte na něm cibuli nakrájenou na kostičky a česnek dosklovita. Přidejte rebarboru a 2–3 minuty dále opékejte. Pak odstavte, vmíchejte strouhanku a petrželku, osolte a odložte.

2

Masový plát podle potřeby osušte pevnými papírovými utěrkami. Případnou kůži nařízněte souběžnými řezy či do mřížky. Pak plát kůží dolů rozprostřete na pracovní plochu. Osolte, opepřete a naneste na něj náplň. Maso pevně srolujte a svažte kuchyňským provázkem. Vložte do pekáče vymazaného olejem a pečte v předehřáté troubě 45 minut. Brambory promíchejte s klínky cibule a zbývajícím olejem, osolte, opepřete a přidejte k masu. Teplotu v troubě zmírněte na 180°C a za občasného obracení pečte ještě zhruba 45 minut, aby bylo maso i brambory měkké. Před krájením nechte roládu krátce odpočívat a zbavte ji provázku. Podávejte doplněné rebarborovým želé.

NĚCO NAVÍC
Zbavte konců a oloupejte 1,8 kg rebarbory a nakrájejte na kousky, mělo by jí být zhruba 1,5 kg. Vsypte do hrnce, zalijte 500 ml vody, přiklopte, přiveďte k varu a zvolna vařte 10 minut. Velký cedník vyložte čistým plátnem, mušelínem (nebo použijte sáček na výrobu želé a ovocných šťáv), pod něj postavte velký smaltovaný hrnec. Do síta dejte rebarboru a nechte zhruba 1 hodinu vykapávat. Pak jemně vymačkejte zbývající šťávu – budete-li tisknout příliš silně, šťáva bude kalná. Slijte do odměrky a zpátky do hrnce odměřte cca 900 ml šťávy, přidejte 500 g želírovacího cukru 2:1 a šťávu z 1 citronu a 3 snítky rozmarýnu. Za stálého míchání přiveďte k varu a pak 3 minuty zprudka vařte. Rozdělte
do 3 sterilizovaných sklenic o objemu cca 300 ml, do každé dejte po 1 snítce rozmarýnu. Uzavřete, obraťte vzhůru nohama a nechte pořádně vychladnout. Želé můžete podávat nejen k pečínce, ale na vyvážení chuti i k dezertům.

Fotografie a recept převzaty z Image Professionals.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/5

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč