Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
,Zabijačková‘ polévka z vepřového kolena
,Zabijačková‘ polévka z vepřového kolena
ZDROJ: Apetit
sdílet:

,Zabijačková‘ polévka z vepřového kolena

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1575 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 206 g
Tuky 51 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle polévku si můžete uvařit kdykoli samostatně, anebo na ni lze zužitkovat vývar a trochu masa od vaření jitrnic. Koleno, které nepřijde do polévky ani do jitrnic, snězte jako ovar. Velkou výhodou je, že kroupy jsou schované v jelítku a to se dá podávat zvlášť, ne všichni je totiž milují.

Suroviny

sůl
pepř
čerstvě mletý
pepř 5 kuliček
černý
nové koření 5 kuliček
rozpůlené, ale se slupkami
mrkev 3 ks
oškrábané
petržel 2 ks
menší, oškrábané
větší kousek, okrájený
oloupané a nakrájené na cca 2cm kostky
jelito 1 ks
velké, kroupové, na kolečka
či řepkový olej na opečení jelita (nemusí být)
petrželka
čerstvá, nasekaná, k podávání

Postup

1

Koleno omyjte, případné chloupky opalte předem nad plamenem a koleno podélně nakrojte až ke kosti anebo vykostěte, nakrájejte na kusy, ale dejte vařit všechno včetně kostí. Vložte
do hrnce, zalijte zhruba 2 litry vody, přiveďte k varu, chvíli vařte a pak vodu se sraženými bílkovinami a jinými nečistotami slijte. Poté koleno zalijte novou vodou, osolte, přidejte koření a cibuli a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a táhněte asi 2 hodiny doměkka. V půlce varu přidejte očištěnou kořenovou zeleninu.

2

Změklé koleno vylovte a vývar přeceďte do hrnce (zeleninu nevyhazujte, chcete-li ji jíst). Vsypte do něj brambory, přiveďte k varu a uvařte je doměkka.

3

Mezitím opečte jelito na tuku a nakrájejte tu zeleninu, kterou se chystáte jíst v polévce, a přidejte ji zpátky do vývaru. Z kolena oberte libové maso a v přiměřeném množství ho přidejte do vývaru. Polévku dosolte, popřípadě dopepřete. Podávejte s jelítkem, ozdobenou nasekanými bylinkami.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč