Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapékaná řepa dvou barev s tuřínem a ředkví
Zapékaná řepa dvou barev s tuřínem a ředkví
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapékaná řepa dvou barev s tuřínem a ředkví

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1982 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 226 g
Tuky 485 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velmi efektní příloha k pečeným masům, ale obstojí i jako samostatné vegetariánské jídlo.

Suroviny

máslo 125 g
řepa 2 kg
směs červené a žluté (zlaté), vodnice či ředkve daikon a tuřínu nakrájených na tenké plátky či kolečka, nejlépe na mandolíně
nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno
tymián 2 ČL
nasekaných
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 200 ml
či drůbeží
pažitka hrst
lze nahradit petrželkou a/nebo tymiánu, nasekané

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Pekáček, velkou litinovou pánev vhodnou do trouby nebo jinou oválnou či kulatou pečicí nádobu vymažte 1 lžící másla (průměr kulaté by měl být cca 30 cm, oválná cca 30 x 20 cm). Směrem od kraje nádoby začněte skládat přes sebe ovály či kruhy z plátků jednotlivých druhů zeleniny do tvaru pomyslného velkého květu. Na vnější kraj dejte červenou řepu a pokračujte světlejšími druhy zeleniny.

2

V pánvičce na středním ohni rozehřejte cca 50 g másla. Vsypte cibuli a za častého míchání ji opečte doměkka, trvá to asi 4 minuty. Vsypte česnek a tymián a za stálého míchání opékejte další minutu. Pak pánvičku odstavte a její obsah promíchejte se zbývajícím máslem. Jakmile se máslo rozpustí a spojí s cibulovou směsí, ochuťte omáčku vločkovou solí a čerstvě mletým pepřem.

3

Ochuceným máslem rovnoměrně přelijte zeleninu naaranžovanou v pečicí nádobě a pak vše zalijte vývarem. Nádobu zakryjte alobalem a dobře utěsněte. Pečte v předehřáté troubě 45 minut. Pak odkryjte a dopečte do stadia, kdy okraje plátků zeleniny začnou hnědnout a zelenina zkřupaví (asi 30 minut). Před podáváním nechte pokrm zchladnout, klidně i 30 minut. Těsně před podáváním posypte bylinkami podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Máte-li zeleninu velkou a jste hračičkové, můžete plátky vytvarovat kulatým vykrajovátkem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...