Téměř každá země má svůj vlastné chléb, jeho podoby se však různí. Často se peče ve tvaru různě silných placek, které se připravují z mouky, vody nebo mléka či jogurtu a soli. Narazit můžete na kvašené i nekvašené varianty. Jedí se samotné nebo k jídlu - od polévek přes zeleninu, masové směsi až po omáčky.
1. Pita
Pita je měkká lehce kynutá kulatá placka původem ze Středomoří. Díky pečení při velmi vysoké teplotě vzniká uvnitř vzduchová kapsa, která se plní
- kebabem
- gyrosem
- falafelem
- smaženou rybou
- nebo zeleninovou směsí.
Na kousky nakrájená pita je tradiční přílohou k dipům jako hummus nebo baba ganuš.
2. Naan
Na naan narazíte zejména na indickém subkontinentu. Mléko či jogurt způsobuje, že je tato kynutá chlebová placka měkká jako polštářek a má lahodnou chuť.
- Připravuje se v obrovské hliněné nebo kovové peci zvané tandoor. Vzhledem připomíná vázu a dosahuje velmi vysokých teplot (až 480 °C), díky kterým vznikají v plackách typické bubliny.
- Naan se většinou namáčí do omáček a jí se rukama.
3. Čapátí
Vedle rýže a naanu je tato placka nejoblíbenější přílohou masaly, indického kari, dhalu nebo třeba dušené zeleniny.
- Připravuje se z vody, oleje, soli a speciální celozrnné mouky atta, díky níž má výživnější nutriční složení než třeba výše zmíněný naan.
- Tradičně se těsto připravuje v míse parat, opéká se na pánvi tawa a nakonec se potírá přepuštěným máslem ghí.
4. Lavaš
Arménský nekynutý chléb se hodně podobá čapátí, ale je tenčí a větší.
- Jeho základem je pšeničná či žitná mouka a voda, někdy se dochucuje solí nebo olejem.
- Peče se ve speciální peci zapuštěné do země, která se nazývá tandúr.
- Suchá placka se před konzumací zvlhčuje vodou, čímž získává extrémní pružnost. Díky tomu se do ní snadno balí maso, různé dušené směsi, brambory, zelenina, vejce i sladká jídla.
- Často se také trhá rukama a přikusuje k různým pokrmům.
5. Tortilla
Ve Španělsku patří slovo tortilla obyčejné omeletě, ale my vám chceme představit tenkou kulatou placku z kukuřičné nebo pšeničné mouky, které se říká tortilla v Latinské Americe a v USA.
- Tortilla je přílohou většiny mexických jídel. Někdy se krájí na malé kousky, ty se osmaží a používají k nabírání omáček a dušených pokrmů.
- Společně se směsí masa, fazolí, sýra a pikantní omáčky tvoří tortilla pokrm zvaný burrito, zatímco enchilada představuje tortilly plněné masovo-fazolovou směsí, zalité rajčatovou omáčkou a zapečené se sýrem.
6. Tunnbröd
Tunnbröd doslova znamená tenký chléb. Tato jemná a křupavá chlebová placka z pšenice, žita a kvasnic je tradiční švédskou přílohou. Bývá součástí jídel v rychlém občerstvení jako například tunnbrödsrulle, což je bramborová kaše a párek zabalené právě do placky tunnbröd.
7. Focaccia
Focaccia je známé italského pečivo, jehož těsto z mouky, oleje, vody, soli a droždí je stejné jako těsto na pizzu. Obsahuje však víc droždí, proto více nakyne.
- Pro focacciu jsou typické důlky na povrchu těsta, které zamezují tvorbě bublin při pečení. Aby se těsto v troubě nevysušilo, bývá ještě před kynutím potřené olivovým olejem.
- Existuje mnoho druhů, například s bylinkami, sýrem, masem nebo i sladké s rozinkami a medem. Využívá se jako příloha ke spoustě pokrmů, základ na pizzu nebo pro přípravu sendvičů.
8. Bliny
Bliny jsou tradiční ruské lívanečky z kynutého pšeničného nebo pohankového těsta. Podávají se smetanou, tvarohem, máslem, kaviárem, lososem nebo nasladko. Průměr tradičních blinů by neměl přesáhnout 4 centimetry.
9. Flammekueche
Flammekueche nebo také tarte flambée je jednou z nejznámějších pochoutek Alsaska.
- Jde o chlebové těsto ve tvaru obdélníku nebo oválu pomazané tradiční francouzskou zakysanou smetanou s vysokým obsahem tuku zvanou crème fraîche, tenkými plátky cibule a sádlem.
10. Lángos
A nakonec musíme zmínit i smaženou placku, kterou jistě všichni znáte pod názvem langoš. Původem je z Maďarska a název pochází ze slova láng neboli plamen.
- Původně se langoše pekly z chlebového těsta, poté se do něj začaly přidávat brambory. Postupem času pečení těsta vystřídalo smažení a fritování.
- Tradiční langoše se v Maďarsku připravují se zakysanou smetanou a kromě slané varianty se sýrem, česnekem a lečem se jí i nasladko s ovocem, marmeládou nebo čokoládou.
- Langoše s kečupem jsou známé spíše jen u nás v ČR.