Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čím je výjimečná Všestarská cibule, proč si ji koupit a jak ji poznat

cibule
ZDROJ: mayu ken/unsplash
sdílet:

Všestarská cibule má ke svému růstu jedinečné podmínky, které činí její chuť a další kvality vyjímečnými. Jak poznáte českou cibuli s evropskou známkou Chráněného označení původu?

Zemědělské družstvo Všestary patří v České republice mezi největší producenty cibule, a to již od poloviny 20. století. Dnes dokáže ZD Všestary pokrýt až 10 % spotřeby cibule u nás. Ta činí zhruba 100 tisíc tun ročně, na každého Čecha tak připadá plus minus 10 kilogramů cibule za rok. Kilogram z toho pripadá na Všestarskou, o čemž možná o tom ani nevíme. 

  • Na první pohled se Všestarská od jiné kuchyňské cibule neliší. Její charakteristické znaky všestarští popisují jako pravidelný kulovitý či vejcovitý tvar a je ukryta pod minimálně dvěma vrstvami suché slupky.
  • Chuť Všestarské cibule je sladká a lahodná.
  • Pálivost, štiplavost a vůni pak určují jednotlivé odrůdy, z nichž nejznámější je odrůda Hybelle, která je mj. vhodná k dlouhodobému uskladnění.

Všestarská cibule se prodává výhradně na území České republiky a koupit ji můžete v běžné obchodní síti. Poznáte ji podle popisu na síťce.

V čem je Všestarská cibule výjimečná?

Okolí Všestar v Polabí poskytuje pro pěstování cibule ideální podmínky. Cibuli se na slunném místě v půdě s jedinečným složením půdy skvěle daří. 

  • V roce 2008 byla Všestarská cibule Evropskou komisí zařazena na seznam potravin s chráněným označením původu (CHOP). 
  • Za zmínku stojí i její nutriční hodnoty, místní cibule je bohatá na vitaminy B1, B2, B3 a B6 a minerály jako draslík a fosfor

Cibule: Základní potravina, bez které se neobejdete

Tajemství blahodárných účinků cibule znali již ve starověkém Egyptě a jejího užitku si hojně užíváme dodnes. Cibule tvoří základ nespočtu dušených pokrmů, omáček a polévek.Protizánětlivé účinky cibule oceňujeme zejména v období viróz, kdy se objevuje v tradičních babičkovských receptech, jako jsou cibulový čaj či sirup s medem.

Všestarská cibule je univerzální základní potravinou, která při dobrých skladovacích podmínkách vydrží až do další sklizně. Recepty s cibulí je náš web protkaný skrz naskrz, pokud však patříte mezi její opravdové milovníky, vyzkoušejte cibuli v receptech, kde hraje hlavní roli.

Dary země české s označením CHOP

Jak se dočtete na stránkách Ministerstva zemědělství „CHOP je označení výjimečného zemědělského produktu nebo potraviny z daného regionu či místa, jejichž jakost nebo vlastnosti jsou dány zvláštním zeměpisným prostředím“. Vedle Všestarské cibule patří v Česku mezi tyto potraviny ještě:

  • Nošovické kysané zelí 
  • Český kmín
  • Pohořelický kapr
  • Žatecký chmel
  • Chamomilla bohemica (heřmánek pravý).

Zdroje informací: ZDVsestary, KrásnyRok, eAgri BezpečnostPotravin

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč