Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čím nahradit vejce, když ho zrovna nemáte, nebo nejíte: Pomůže cizrna i ovesné vločky

suroviny na pečení
ZDROJ: Monserrat Soldú/Pexels
sdílet:

Zjistili jste, že máte alergii na vejce? Nebo dodržujete zásady veganství? Ať už vejce nemůžete jíst z jakéhokoli důvodu, ale nechcete se vzdát jídel, jejichž příprava si je žádá, máme pro vás dobrou zprávu. Existuje mnoho způsobů, jak tuto surovinu nahradit. Tady jsou ty nejlepší z nich.

Využijte sílu ovoce a zeleniny

V receptech, kde jsou vejce pojivem, které drží ostatní ingredience pohromadě, vám skvěle poslouží ovoce a zelenina. Ideální je do různých krémů a těst na lívance, palačinky, muffiny a další sladké pečivo.

Jedno vejce můžete nahradit těmito třemi způsoby:

  • ½ středně velkého banánu, který rozmačkáte na kaši
  • ¼ šálku jablečného pyré
  • ¼ šálku batátového pyré
  • ¼ šálku rozmačkaného avokáda

Zázračná lněná a chia semínka

Kromě toho, že obě semínka obsahují spoustu omega-3 mastných kyselin, vlákniny a účinných antioxidantů, jsou vynikající náhradou vajec.

  • Mají totiž schopnost vázat vodu a vytvářet rosolovitý gel, který se hodí k přípravě nejrůznějšího sladkého pečiva, sušenek, ale i burgerů, knedlíků, koktejlů či smoothies.
  • Velmi populární je třeba chia pudink, jehož název mluví za vše.

Jak zpracovat semínka, aby nahradila jedno vejce?

  • 1 lžičku chia semínek zalijte 3 lžičkami studené vody, mléka, džusu či jiné tekutiny (záleží na tom, co z nich chcete připravit).
  • Semínka s vodou promíchejte a nechte stát. Chia postupně nabobtnají a za 20 minut máte hotový gel.
  • 1 lžičku lněných semínek smíchejte se 3 lžičkami horké vody, dokud nevznikne gelovo-krémová konzistence.

Nálev z cizrny zvaný aquafaba nevyhazujte

Voda v plechovce s cizrnou či jinými luštěninami se obvykle slije, ale pozor, dá se skvěle využít jako náhrada vaječného bílku.

  • Pokud chcete nahradit pouze bílek, stačí vám 2 polévkové lžíce nálevu. Celé vejce pak nahradí 3 polévkové lžíce.
  • ‚Veganský sníh‘ připravíte tak, že do cizrnového nálevu (200 ml) přidáte vinný kamínek (1/2 lžičky) a kukuřičný škrob (1/2 lžičky). Pokud chcete sníh sladký, tak ještě krupicový cukr. A potom šleháte sníh, jako byste ho šlehali z bílků, tedy pomocí elektrického šlehače. Jen se připravte, že vám to zabere o pár minutek déle.
  • Aquafaba jakožto náhražka bílkového sněhu se hodí na pusinky, koláč meringue či vafle.

Kromě nálevu z cizrny můžete místo vejce použít i směs 1 lžičky cizrnové mouky a 45 ml vody. Výhodou je, že dodá pečivu zlatavý nádech, má neutrální chuť a je bohatá na vlákninu a bílkoviny.

Ovesné vločky nejen do kaše

Ovesné vločky se ve spojení s vodou stávají skvělým pojidlem do slaného i sladkého pečiva. Jedno vejce nahradí:

  • 2 polévkové lžíce jemných ovesných vloček zalijte 3 polévkovými lžícemi horké vody a počkejte, dokud nezhoustnou a nevychladnou.
  • Směs pak rozmixujte na hladkou pastu a můžete použít.

Všestranné tofu zastane i vejce

Jako náhrada vajíčka se nejlépe hodí tzv. silken tofu, jehož hedvábná konzistence nejlépe funguje v krémových omáčkách, těstu na quiche, muffiny a jiné koláče.

  • Tofu rozmixujte tyčovým nebo jiným mixérem do hladka, odměřte cca 60 ml této „pasty“ a máte náhradu za jedno vejce.
  • Kromě nadýchané textury dodá tofu vašemu jídlu i extra porci bílkovin.

Přečtěte si, jak s pomocí tofu vykouzlíte míchaná „vajíčka“:

Kukuřičný i jiný škrob

Kromě kukuřičného můžete využít i klasický bramborový nebo bezlepkový tapiokový škrob. Všechny se hodí jak na pudinky a náplně do koláčů, tak na různé druhy pečiva.

  • Místo jednoho vejce rozmíchejte 1 polévkovou lžíci vybraného škrobu se 3 polévkovými lžícemi vody.
  • Při přípravě korpusu, koláče či jiného pečiva vmíchejte směs rovnou do těsta.
  • Jestli chystáte pudink či jinou náplň, spojte směs vody a škrobu s dalšími tekutými ingrediencemi v receptu a vařte za stálého míchání na mírném ohni, dokud směs nezhoustne.

Kukuřičný škrob je vynikající náhradou vejce v citronovém krému zvaném lemon curd.

A jaké jsou další možnosti?

Jak vidíte, prostředků je celá škála a stále to není všechno. Kromě výše zmíněných tipů jedno vejce nahradí také:

  • ¼ šálku podmáslí, mandlového nebo sójového mléka s pár kapkami citronové šťávy
  • 3 lžičky arašídového másla
  • směs 2 lžiček vody, 3 lžiček prášku do pečiva a 1 lžičky rostlinného oleje
  • směs 1 lžičky prášku do pečiva a 1 lžičky octa
  • 4 lžičky řeckého jogurtu

Dále můžete vejce nahradit práškovou želatinou nebo její rostlinnou variantou agar-agar. Na pultech prodejen či e-shopů ale dnes najdete i speciální náhražky v podobě hotových směsí, jako například Vajahit.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč