Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Granátové jablko: tisíciletý symbol zdraví, krásy a plodnosti

Granátové jablko
ZDROJ: megspl/Pixabay
sdílet:

Granátové jablko se řadí mezi superpotraviny. Obsahuje cenné antioxidanty a lidský organismus posiluje v mnoha směrech. Kde se vzalo granátové jablíčko, proč jej jíst a jak si poradit s neposednými zrníčky? Podívejte se na naše tipy a dopřejte si potřebnou nálož vitaminů.

Původ názvu se nachází uvnitř

Mnozí domnívají, že původ jeho názvu tkví v barvě zrníček, které skutečně připomínají malé drahokamy (rudé granáty). Skutečný původ označení ale hledejme v latině.

  • Název plodu marhaníku granátového, který uvnitř v několika pouzdrech ukrývá až stovky rudých zrníček, je odvozen od latinského Punica granatum. To v překladu znamená ovoce s mnoha zrníčky
  • Z granátového jablka se vyloupávají zrníčka obalená sladkým růžovým rosolem. Ta se dále například lisovují, čímž se z nich získává lahodná šťáva, nebo používat celá například jako ozdoba salátů nebo jako součást arménských či perských pokrmů.

Granátové jablko v kuchyni

Intenzivní sladkokyselá chuť zrníček granátového jablka ve spojení s rudou barvou a dokonale efektním lesklým vzhledem je skvělou součástí mnoha sladkých i slaných pokrmů.

  • Vyloupaná zrníčka se skvěle vyjímají v kombinaci s kozím sýrem nebo sýrem typu brie například ve svěžím zeleninovém salátu.
  • Použít je můžete také nasladko v rýžové kaši
  • Dokonalý lesk dodají zrníčka například cheesecaku, trifle nebo pečeným jablkům. 
  • Nepostradatelné je granátové jablko v perském fesendžánu, tedy kuřecím mase v ořechovo granátové omáčce.
  • Grenadina není nic jiného než sirup připravený z vylisovaných granátových jablek.
  • Zajímáte-li se o objevování nových chutí a kuchyní, určitě si pořiďte granátovou melasu. Jde o hustý sirup vzniklý koncentrováním granátové šťávy. K zakoupení je v prodejnách zdravé výživy. Použít ji můžete do dresinků, omáček, dezertů i koktejlů.

Jak správně vyloupat zrníčka z granátového jablka?

Podívejte se na naše video, které pro vás připravila redaktorka Darina. Najdete zde 3 efektivní způsoby, jak si poradit s neposednými zrníčky, kterých se v granátovém jablíčku nahází i několik set.

Symbol krásy, plodnosti a blahobytu

Granátové jablko patří k potravinovým klenotům již celá tisíciletí. O jeho cenných vlastnostech se můžeme dočíst také v bibli, kde je považováno za symbol úrodnosti půdy, ženské krásy, plodnosti, věrnosti a čistoty. Atributy všestranného ovoce se zázračnými účinky na lidské zdraví si nese dodnes.

Prevence proti útoku bacilů i špatné náladě

Zastoupení vitaminů a minerálů v granátovém jablku je obrovské. Najdeme v něm bohatý zdroj vitaminu C a B, z minerálů jsou to zejména sodík, draslík, hořčík, křemík, zinek a vápník. Čím ještě prospívá konzumace granátového jablka našemu zdraví?

  • Díky obsahu flavonoidů (antioxidantů) působí protizánětlivě.
  • Je ideálním zdrojem minerálů v období horka nebo při náročné sportovní aktivitě.
  • Blahodárně působí na činnosti srdce.
  • Brání působení volných radikálů a funguje jako prevence proti nádorovým onemocněním. 
  • Obsahuje rostlinné hormony, které podporují vyplavování serotoninu - hormonu štěstí a dobré nálady.
  • Díky rostlinným hormonům pozitivně působí na testosteron u mužů a estrogen u žen a legendy praví, že jde o významné přírodní afrodiziakum.

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč