Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kakaové boby ruby: Nový typ růžové čokolády nebo marketingový tah?

Ruby čokoláda
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Asi už jste zaznamenali, že se před několika lety objevila na trhu tzv. ruby neboli růžová čokoláda. Možná od té doby přemýšlíte, co je to vlastně za výrobek. Kde se bere onen narůžovělý odstín a svěží ovocná chuť?

Růžovou čokoládu zahrnuli do svého sortimentu pro český trh takový nadnárodní giganti jako společnost Magnum, Kitkat nebo Schogetten. Určitě už jste se s ní někdy setkali, a pokud ne, Valentýn je ideální čas na to, se s ní konečně seznámit.

Kde se berou růžové kakaové boby?

Samotný vznik růžové čokolády je opředen hned několika tajemstvími.

  • Rubínová čokoláda je od roku 2009 patentovaný výrobek společnosti Barry Callebaut, která ji od roku 2017 dodává jako surovinu čokoládovnám.
  • Tato společnost, která si v podstatě drží recept na to, jak růžovou čokoládu vyrobit, se dušuje, že utajovaný postup výroby je zcela přírodní.
  • To znamená, že růžové barvy a specifické chuti není dosaženo žádnými syntetickými barvivy.
  • Za specifickou barvou a chutí údajně stojí pouze místo neboli teritorium, kde rostou kakaové boby ruby.
  • Přejí-li tomu klimatické podmínky, pak se v určitých regionech Ekvádoru, Brazílie a Pobřeží slonoviny údajně slupka kakaových bobů barví dorůžova (odtud pojmenování ruby) a právě tohoto efektu se společnost Barry Callebaut rozhodla využít.
  • Kakaové boby Ruby jsou podle společnosti Barry Callebaut vyráběny 100% udržitelným způsobem a ruby čokoláda respektuje standardy UTZ (globálního programu pro udržitelnost).

To by bylo všechno v pořádku, jenže:

  • Panuje i názor, že každý, kdo někdy s kakaovými boby pracoval, ví, že přirozeně narůžovělé jsou v podstatě všechny kakaové boby. Jde tedy jen o to, jak docílit zafixování tohoto efektu.
  • Pravděpodobně se pak jedná o velmi krátký proces fermentace růžových kakaových bobů a následné zakonzervování kyselinou citrónovou, která současně zvýrazní i ovocnou chuť.
  • Na základě toho panuje podezření, že se jedná o dobře promyšlený marketingový tah.

Jak a kde růžovou čokoládu použít?

Ať už je to jak chce. růžová čokoláda je hit a to nejen na Valentýna. Čokoládovým cukrovinkám, ale i polevám, pralinkám nebo čokoládovému ozdobení dává totiž úplně nový vizuální i chuťový rozměr.

  • Chuťově je růžová čokoláda svěží, se silnými ovocnými tóny a smetanovou konzistencí.
  • Nenabízí však typicky nahořklou chuť tmavé čokolády. Nejblíže má asi k čokoládě bílé s přídavkem malin nebo jahod.
  • Trochu se podobá bílé čokoládě, ale na rozdíl od ní obsahuje vedle kakaového másla i kakaovou sušinu.
  • A přirovnání k bílé čokoládě sedí i v oblasti pečení. Při temperování rubínové čokolády totiž fungují stejné teplotní zákonitosti jako u bílé čokolády. Stejně tomu tedy bude i při přípravě ganache a dalších cukrářských postupech.
  • Kombinovat ji můžete s kořením např. pepřem a s lesním ovocem jako jsou maliny a borůvky, ale právě třeba i s čokoládou hořkou či mléčnou, kdy výborně vynikne jejich kontrast.

Co se týče barvy, růžová dobře funguje v kombinaci s bílým krémem, opět s klasickou hořkou, mléčnou i bílou čokoládou, ale třeba i se zeleným pistáciovým krémem. Pistácie se ostatně k ruby čokoládě hodí i chuťově. Tuto kombinaci můžete vyzkoušet v našem luxusním receptu na pistáciové větrníčky s růžovou čokoládou.

Růžová barva však obecně značí romantiku, proto se růžové čokoládičky a cukrovinky hodí pro všechny zamilované a to nejen na Valentýna!

Zdroj info: Eating Well, Insider, BBC

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč