Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečené brambory z trouby 11x jinak: Dokonalá příloha i snadný oběd

Zapečené brambory
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Znáte jednoduší a rychlejší večeři než brambory z trouby? Pečením brambory změní chuť, získají křupavou kůrku a jsou k nakousnutí! Dají se jíst samotné nebo jako příloha snů.

1. Zdravější než smažené: Hranolky z trouby

Hranolky nemusíte nutně smažit, ty zprudka pečené v troubě také dokonale křupou.

  • Podle stejného receptu můžete pro změnu připravit i hranolky ze sladkých brambor (batátů) či kořenové zeleniny. Výborně v této úpravě chutná nasládlý pastinák či výrazný celer.
  • Vyzkoušejte také různou tloušťku hranolků – tenčí se hodí jako chuťovka na mejdan, silnější oceníte ke steaku s omáčkou.
  • Hranolky můžete můžete libovolně kombinovat s teplými či studenými omáčkami.

2. Klasika z jídelních lístků: Americké brambory

I tak ‚provařená‘ příloha, jako jsou americké brambory, se dá udělat nově a zajímavě. Díky marinádě jsou bramborové klínky (wedges) lahodně pikantní.

  • Aby brambory byly dokonale křupavé, v průběhu pečení je na plechu několikrát promíchejte a otočte.

3. Voňavé: Česnekové brambůrky

Pečením ve slupce brambory zvláční a získají příjemnou chuť.

  • Před pečením propíchejte po celém povrchu brambory slupku. Zkrátíte dobu pečení a brambory se propečou rovnoměrně.

4. S bohatou náplní: Celé pečené brambory

Když se naučíte jeden základní recept, otevře se před vámi široká paleta možností, čím bramboru naplnit. Příprava je velmi jednoduchá.

  • Brambory se nejprve pečou vcelku na plechu či mřížce doměkka. Poté se každá brambora nařízne křížem a rozmáčkne, aby se otevřela.
  • Takto upravenou bramboru můžete plnit podle své chuti. Oblíbené jsou především ochucené tvarohy, například s česnekem a bylinkami nebo masové směsi jako chili con carne.

5. Bylinkové: Klínky s rozmarýnem

Na pečení v troubě se nejlépe hodí bylinky se silnějšími stonky, jako mají rozmarýn či tymián. Nespálí se tak snadno jako jemné lístky bazalky či petrželky.

  • Pečené čtvrtky s rozmarýnem podávejte jako přílohu k masu nebo si k nim dejte bylinkový tvaroh – do něj se skvěle hodí třeba libeček. Rázem získáte snadnou a rychlou večeři plnou dobře stravitelných bílkovin.

6. Efektní: Brambory pečené se sýrem taleggio

Brambory zapečené se sýrem nikdy nezklamou. V této úpravě si musíte trochu pohrát s krájením brambor, díky kterým budou působit jako spirálky.

  • Taleggio je měkký, plnotučný sýr původem ze severní Lombardie. V receptu místo něj můžete zkusit také aromatický romadur nebo Blaťácké zlato.

7. Dokřupava vypečené: Bramborový koláč

Tenké plátky brambor upečte na másle a bylinkách. Získáte křupavou přílohu k vepřové či hovězí pečeni nebo si je můžete vychutnat i jen tak samotné se studenou omáčkou

8. Na party: Bramborové plátky neboli dukátky

Podobají se chipsům, ale protože jsou silnější, lépe se namáčejí do nejrůznějších dipů a omáček. Ideální občerstvení na mejdan nebo rychlá večeře.

9. Dokonalá příloha: Brambory pečené na sádle

Nenechte se odradit použitím sádla. Takto brambory s oblibou pečou ve Velké Británii. Jsou lahodné, křupavé a uvnitř dokonale vláčné.

  • Po upečení je posypte hrubou mořskou solí a podávejte nejlépe s masovou pečení.

10. Jako z popela: Brambory pečené v soli

V téhle úpravě chutnají brambory zemitě, jako byste je pekli ve žhavém popelu. Slupka je propečená do křupava a vnitřek měkký, až se rozpadá. Ze soli je vyjměte co nejdříve po upečení, jinak by mohly být příliš slané a navlhnout.

11. Bez zdlouhavého smažení: Bramborák z trouby

S tímto receptem na vás nečeká žádné smažení ani stání u plotny. Všechnu práci za vás odvede trouba. Bramborák i tak bude chutnat úžasně.

Než se vydáte na nákup

  • Při nákupu se vyplatí věnovat pozornost označení varného typu, který napoví, k čemu jsou brambory nejvhodnější. Ačkoliv péct můžete každý druh brambor, nejlepšího výsledku dosáhnete, budete-li respektovat rozdíly mezi odrůdami.
  • Chcete-li brambory péct nakrájené na klínky či hranolky nebo gratinovat a zapékat, vyberte si varný typ A nebo B. Jsou pevnější, soudržné, málo se rozpadají.
  • Na pečení vcelku jsou nejvhodnější brambory typu C. Díky vysokému obsahu škrobu jsou moučnatější, brambory budou po upečení uvnitř nadýchané a vláčné.
  • Máte-li možnost výběru přímo od pěstitele nebo ve specializovaném zelinářství, poohlédněte se kromě varného typu také po odrůdě. Skvělá na pečení je například červená odrůda Desirée a brambory s červenou slupkou obecně. Nerozpadají se a jsou velmi chutné.

Zdroj informací: kuchařka Edice Apetit – Brambory, BBC GoodFood

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...