Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šťávu z květů černého bezu nemusíte jenom pít. Poslouží i jako skvělá aromatická surovina do dezertů, salátů i k masu

Pavlova s bezovým sirupem a kiwi
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Aromatický sirup z květů černého bezu se může – někdy trochu překvapivě – stát surovinou celé řady jídel. Jídlo krásně ovoní i zvláční. 

Na přípravu bezového sirupu existuje řada postupů, které v různém poměru spojují výluh z květů bezu černého s cukrem, citrony a kyselinou citronovou, která domácí šťávě pomáhá regulovat kyselost. Sirup se připravuje zastudena, a tak si uchová maximum cenných látek.

Voňavá šťáva z bezových květů je skvělá do míchaných nápojů – od čajů, přes osvěžujících limonád pro děti až po alkoholické kombinace s ginem, vodkou či bílým rumem. Rozumí si i se sektem či proseccem. 

Kam se sirupem z černého bezu?

K masu

  • K pečenému kuřeti. Sirup z květů černého bezu spolu s citrusy kuře výborně ochutí. Jak na to?

Celé osolené kuře pečte na másle při 200 °C, jak jste zvyklí. Po 20 minutách snižte teplotu na 180 °C a kuře potřete směsí ze 2 lžic bezového sirupu a šťávy z 1 pomeranče a 1 citronu. Pečte dalších 40 minut, dokud kuře nebude zlaté. Během pečení ho občas potírejte vypečenou šťávou. Bezový sirup spolu s citrusy kuře výborně ochutí.

  • K dušeným vepřovým kotletám. Vepřovému masu aromatický sirup dodá krásnou vůni. Jak na to?

4 silnější vepřové kotlety nařízněte, aby se nekroutily, a opečte je na pánvi na olivovém oleji dozlatova. Maso vyjměte. Do pánve přidejte lžíci bezového sirupu, sůl a špetku chilli koření. Promíchejte, do šťávy vložte maso a pod poklicí duste, dokud kotletky nebudou křehké. Je-li třeba, kotletky podlijte trochou vývaru.

Do panna cotty

Při přípravě dezertu postupujte podle receptu na panna cottu s ovocnou čepičkou. Meruňkovou šťávu na barevné želé v něm nahraďte vodou smíchanou s bezovým sirupem v poměru, který máte rádi.

Do salátu

Pár kapek bezové šťávy krásně ovoní a ochutí klasickou salátovou zálivku vinnaigrette z octa a olivového oleje. Nebojte se bezovou zálivku použít do čerstvých zeleninových salátů.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč