Aromatický sirup z květů černého bezu se může – někdy trochu překvapivě – stát surovinou celé řady jídel. Jídlo krásně ovoní i zvláční.
Na přípravu bezového sirupu existuje řada postupů, které v různém poměru spojují výluh z květů bezu černého s cukrem, citrony a kyselinou citronovou, která domácí šťávě pomáhá regulovat kyselost. Sirup se připravuje zastudena, a tak si uchová maximum cenných látek.
Voňavá šťáva z bezových květů je skvělá do míchaných nápojů – od čajů, přes osvěžujících limonád pro děti až po alkoholické kombinace s ginem, vodkou či bílým rumem. Rozumí si i se sektem či proseccem.
- V kuchyni se bezový sirup hodí do dezertů, například k přípravě palačinek, do jogurtů nebo na zmrzlinu, kde zvýrazní jejich chuť.
- Dá se použít jako glazura nebo marináda na maso, zejména kuře, kterému aromatická sladkost vyloženě sluší.
Kam se sirupem z černého bezu?
K masu
- K pečenému kuřeti. Sirup z květů černého bezu spolu s citrusy kuře výborně ochutí. Jak na to?
Celé osolené kuře pečte na másle při 200 °C, jak jste zvyklí. Po 20 minutách snižte teplotu na 180 °C a kuře potřete směsí ze 2 lžic bezového sirupu a šťávy z 1 pomeranče a 1 citronu. Pečte dalších 40 minut, dokud kuře nebude zlaté. Během pečení ho občas potírejte vypečenou šťávou. Bezový sirup spolu s citrusy kuře výborně ochutí.
- K dušeným vepřovým kotletám. Vepřovému masu aromatický sirup dodá krásnou vůni. Jak na to?
4 silnější vepřové kotlety nařízněte, aby se nekroutily, a opečte je na pánvi na olivovém oleji dozlatova. Maso vyjměte. Do pánve přidejte lžíci bezového sirupu, sůl a špetku chilli koření. Promíchejte, do šťávy vložte maso a pod poklicí duste, dokud kotletky nebudou křehké. Je-li třeba, kotletky podlijte trochou vývaru.
Do panna cotty
Při přípravě dezertu postupujte podle receptu na panna cottu s ovocnou čepičkou. Meruňkovou šťávu na barevné želé v něm nahraďte vodou smíchanou s bezovým sirupem v poměru, který máte rádi.
Do salátu
Pár kapek bezové šťávy krásně ovoní a ochutí klasickou salátovou zálivku vinnaigrette z octa a olivového oleje. Nebojte se bezovou zálivku použít do čerstvých zeleninových salátů.
Zdroj informací: časopis Apetit