Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šťávu z květů černého bezu nemusíte jenom pít. Poslouží i jako skvělá aromatická surovina do dezertů, salátů i k masu

Pavlova s bezovým sirupem a kiwi
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Aromatický sirup z květů černého bezu se může – někdy trochu překvapivě – stát surovinou celé řady jídel. Jídlo krásně ovoní i zvláční. 

Na přípravu bezového sirupu existuje řada postupů, které v různém poměru spojují výluh z květů bezu černého s cukrem, citrony a kyselinou citronovou, která domácí šťávě pomáhá regulovat kyselost. Sirup se připravuje zastudena, a tak si uchová maximum cenných látek.

Voňavá šťáva z bezových květů je skvělá do míchaných nápojů – od čajů, přes osvěžujících limonád pro děti až po alkoholické kombinace s ginem, vodkou či bílým rumem. Rozumí si i se sektem či proseccem. 

Kam se sirupem z černého bezu?

K masu

  • K pečenému kuřeti. Sirup z květů černého bezu spolu s citrusy kuře výborně ochutí. Jak na to?

Celé osolené kuře pečte na másle při 200 °C, jak jste zvyklí. Po 20 minutách snižte teplotu na 180 °C a kuře potřete směsí ze 2 lžic bezového sirupu a šťávy z 1 pomeranče a 1 citronu. Pečte dalších 40 minut, dokud kuře nebude zlaté. Během pečení ho občas potírejte vypečenou šťávou. Bezový sirup spolu s citrusy kuře výborně ochutí.

  • K dušeným vepřovým kotletám. Vepřovému masu aromatický sirup dodá krásnou vůni. Jak na to?

4 silnější vepřové kotlety nařízněte, aby se nekroutily, a opečte je na pánvi na olivovém oleji dozlatova. Maso vyjměte. Do pánve přidejte lžíci bezového sirupu, sůl a špetku chilli koření. Promíchejte, do šťávy vložte maso a pod poklicí duste, dokud kotletky nebudou křehké. Je-li třeba, kotletky podlijte trochou vývaru.

Do panna cotty

Při přípravě dezertu postupujte podle receptu na panna cottu s ovocnou čepičkou. Meruňkovou šťávu na barevné želé v něm nahraďte vodou smíchanou s bezovým sirupem v poměru, který máte rádi.

Do salátu

Pár kapek bezové šťávy krásně ovoní a ochutí klasickou salátovou zálivku vinnaigrette z octa a olivového oleje. Nebojte se bezovou zálivku použít do čerstvých zeleninových salátů.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín