Čekají vás letos koše plné švestek? Máme pro vás recept na nejlepší povidla bez míchání a k tomu pět dobrot, do kterých je můžete použít.
Nejprve uvařte hrnec povidel. Podle našeho receptu pro vás bude jejich příprava naprosto bezpracná a jednoduchá:
- Šest kilogramů švestek vypeckujte a dejte do hrnce.
- Zasypejte je 1 kg cukru, zalijte čtvrtlitrem octa, přidejte 1 čajovou lžičku skořice a 100 ml rumu.
- Povidla se na mírném ohni uvaří sama i bez míchání. Vyzkoušejte náš jednoduchý povidlový recept.
- Hotová horká povidla přemístěte z hrnce do sklenic a zavíčkujte. Sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Po otočení zpátky by měla víčka podtlakem přilnout. Sklenice můžete pro jistotu zavařit.
S povidly můžete...
- ...plnit tradiční kynuté buchty
- ...plnit povidlové taštičky
- ...připravit sladkokyselé švestkové čatní, které skvěle ladí k sýrům a tmavému chlebu
- ...uvařit švestkovou omáčku k uzenému masu
- ...nachystat švestkový rozvar k přelití perníkové buchty
Povidla mohou být také skvělou surovinou do makové náplně. Dodají jí vláčnost a skvělou chuť. Hodí se do tradičních buchet i jako náplň do litého kynutého koláče na plech či do frgálů.