Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si barevné letní závitky, které vám dodají energii v deštivých dnech

Připravte si barevné letní závitky, které vám dodají energii v deštivých dnech
ZDROJ: Apetit

Letní závitky rozzáří vaši kuchyni pestrými barvami čerstvých bylinek a jemně pokrájené zeleniny zabalené v rýžovém papíru. Zpravidla se podávají jako předkrm, ale vykouzlíte z nich i skvělý hlavní chod. Jak si takové závitky připravit, co vše do nich můžete zabalit a jak je servírovat?

Poradíme vám ty správné triky, jak snadno připravíte tuto zdravou pochoutku plnou vitaminů. Letní závitky si můžete připravit také dopředu a vzít s sebou do krabičky na výlet jako netradiční zdravou svačinku.

Co budete k přípravě potřebovat?

Finální příprava letních závitků trvá jen pár minut, hodně času ale zabere krájení. Základ pro originální jarní závitek tvoří rýžový papír a rýžové nudle, sacharidy, které zasytí a svou jemnou chutí nepřebijí chuť ostatních surovin.

  • Ideální nápní je tence pokrájená mrkev, okurka, ledový salát, avokádo, případně i zelí či paprika. Nutné jsou i čerstvé bylinky čerstvé asijské bylinky jako koriandr, perila nebo případně máta.
  • Přidat můžete i posekané nesolené arašídy nebo černý sezam.
  • Dokonalý asijský pokrm tvoří v kombinaci s vařenými krevetami, zabalit do nich můžete třeba i kousky grilovaného kuřete, hovězí maso na plátky nebo tofu.
  • Ingredience se zpravidla vyrství na sebe, ale klidně si připravte celou směs na závitky, kterou pak po lžících skládejte na připravený navlhčený rýžový papír.
  • Před tím, než se pustíte do krájení zeleniny, spařte rýžové nudle vroucí vodou. Jakmile máte připravené i ostatní ingredience, nudle jednoduše slijte a připravte k ostatním surovinám určeným k plnění závitků. Nudle by neměly být horké, letní závitky se servírují jako studený chod.

Triky pro snadné balení závitků

Vezměte si mělkou nádobu, do které se vejde rýžový papír. Ideální je třeba pánev. Napusťte ji vlažnou vodou a papír do ní na chvilku namočte a ihned ho vyndejte. V příliš teplé vodě by se papír příliš rozmočil a lepil se. Pracujte rychle, papír položte na dřevěné prkénko. Na papír začněte pokládat nudle, nakrájenou zeleninu a zvolenou bílkovinu.

  • Poté přehněte papír po stranách směrem dovnitř a začněte rolovat. Při každém pohybu se snažte náplň utěsnit, aby se vám závitek nerozpadal.

Závitky s omáčkou Nuoc Cham

Dáte-li si jarní i letní závitky kdekoli v asijské restauraci, zaručeně k nim dostanete i omáčku Nước chấm, která je typická pro vietnamskou kuchyni a podává se i k mnoha jiným pokrmům. Základ tvoří vietnamská rybí omáčka, kterou zakoupíte v orientální sekci běžných nákupních řetězců.

  • Na 1 lžíci octa připadnou 2 lžíce cukru, 4 lžíce rybí omáčky a 8 lžic vlažné vody. K finálnímu dochucení pak budete potřebovat chilli papričku, česnek a mrkev nakrájené na tenké plátky.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč