Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fenomén tatarák: Jak ho připravit a bez čeho se neobejdete?

Tatarský biftek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Příprava tataráku není složitá. Prim u něj hrají naprosto čerstvé suroviny. Pomocí několika málo triků a přísad k dochucení vytvoříte z masa, ryb i sýra úžasné pochoutky.

 

Příprava tataráku začíná u výběru masa. Potřebujete co nejčerstvější, ideálně od řezníka, který poradí s výběrem a možná přidá i své tipy na dochucení.

  • Už dávno neplatí, že hovězí tatarák uděláte jen ze svíčkové. Ta je sice nejlepší, výborný tatarák připravíte i z roštěnky nebo tzv. válečku, což je libový pruh masa z kýty.
  • Na tatarák se hodí se jakýkoliv kus hovězího masa, který dokážete dokonale očistit od blan, šlach a tuku. Kromě hovězího masa se na tatarák báječně hodí také telecí, například ořech z kýty. 

Maso namelte na mlýnku, některé recepty doporučují mlít maso rovnou dvakrát. Velmi jemnou svíčkovou i telecí můžete místo mletí nakrájet na drobné kostičky. Maso dejte alespoň 15 minut zchladit do lednice a pak se pusťte do dochucování.

Každý má tu „svou“ oblíbenou chuť tataráku. V nejjednodušší verzi si při míchání vystačíte s cibulí, hořčicí, worcesterskou omáčkou, solí, pepřem a vejcem. Přidat ale můžete také:

  • jarní cibulky
  • kapary
  • vinný ocet
  • kečup
  • nakládané okurky
  • dijonskou hořčici místo klasické
  • koňak
  • olivový olej
  • nasekané bylinky

Přísady vybírejte s rozmyslem. Předchozí výčet má být jen inspirací, ne návodem k dochucení tataráku dvaceti rozličnými přísadami. Přidávejte je po troškách, postupně ochutnávejte a laďte, až dílo dotáhnete k dokonalosti.

Tatarák podávejte buď s opečeným chlebem nebo na sádle smaženými topinkami. Servírujte pro všechny hosty na jednom talíři, aby mohli dobré jídlo sdílet, nebo pro každého hosta připravte jeho vlastní porci.

Ryba a citron

Varianta tataráku z rybího masa působí velice svěže. Stejně jako u hovězího, vybírejte co nejčerstvější rybu z ověřeného zdroje. Nejčastěji se používají losos a tuňák, výborně se hodí i jiné mořské bělomasé ryby, např. treska, chňapal nebo platýs.

  • Očištěné filety nakrájejte na drobné kostičky a jemně, abyste chuť rybího masa nepřebili, dochuťte přísadami, které vám s rybou ladí. Nabízí se třeba limeta, chilli, červená cibule a koriandr nebo citronová šťáva, čerstvý kopr a olivový olej.
  • Tuto úpravu rybího masa můžete podávat na talíři stejně jako klasický tatarák nebo zvlášť půvabně v malých skleničkách. Topinky tentokrát vynechte a raději hostům nabídněte nasucho opečené tousty z bílého chleba.

Jde to i bez masa

Maso nepatří k vašim favoritům? Tatarák si nemusí odpírat ani vegetariáni. Pro ně mistři kuchaři vymysleli chutné úpravy hub, sýra nebo zeleniny.

  • Houbový tatarák má své kouzlo nejen na podzim. Voňavé houby podávané na topince s česnekem jsou návykové a zaujmou nejen ty, kteří maso nejedí. Vybírejte houby s výraznou chutí, nejlepší jsou lesní, které jste si v sezoně sami nasbírali do košíku.
  • Jako tatarák chutnají skvěle i tradiční olomoucké tvarůžky. Sice je nedoporučujeme podávat k romantické večeři při svíčkách, milovníky sýrů ale nadchnou podobně jako liptovský tatarák z brynzy. Oběma na stole sluší pivo a křupavý čerstvý chléb. 
  • Pro vegetariány můžete připravit tatarák z avokáda ve stylu guacamole. Vyzrálé avokádo místo rozmačkání nasekejte na menší kostičky a dochuťte stejně jako oblíbenou mexickou pomazánku rajčaty, cibulí, koriandrem, limetou, chilli papričkou a solí.

Sladká tečka

Kdybyste se rozhodli vytvořit celé tatarákové menu, mohli byste si dopřát dokonce i dezert. Sladké variace mohou některé mlsaly okouzlit i víc než masová klasika. Také u něj rozhoduje kvalita vstupních surovin. Vybírejte velmi vyzrálé ovoce. To nasekejte stejně jako tatarák na drobné kostičky a doplňte jen několika surovinami pro podpoření chuti.

S tatarákem v jakékoliv variantě sklidíte na party náležitý úspěch, ale jsou i tací, kteří si ho s chutí připraví jen tak pro radost bez ohledu na příležitost. 

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín