Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Poklad z Brazílie: Proč jíst para ořechy a jak prospívají tělu

para-ořechy-bez-skořápky-5252364/
ZDROJ: pictavio
sdílet:

Mateřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik je ideální jich denně sníst?

Proč jíst para ořechy?

  • Konzumací para ořechů prospějete imunitnímu systému, cévám i pokožce. Kromě hořčíku, fosforu, zinku, manganu, vitamínů E a B1 obsahuje měď, která se podílí na krvetvorbě.
  • Para ořechy obsahují také důležitý stopový prvek selen, který příznivě působí na srdce, imunitní systém. Má antioxidační účinky. Jeden para ořech může obsahovat v průměru až 100 μg selenu. Denně proto stačí sníst jen dva. Dlouhodobě se však para ořechy raději nepřejídejte. Projevilo by se to negativně na vašich vlasech, nehtech a zubech.
  • Para ořechy mohou způsobovat stejně jako ostatní ořechy potravinové alergie. Alergickou reakci může vyvolat i typ albuminu (druh proteinu), který je odolný trávení a vyvolává u některých jedinců odezvu imunitního systému.
  • Para ořechy můžete přidávat do kynutých, litých i křehkých těst, krémů a polev. 
  • Obohacovat jimi chuť vánočního cukroví, moučníků, krokantů či müsli snídaní.

Vyzkoušejte ořechový krokant

I když původní receptura na výrobu krokantu obsahuje mandle, můžete tuto surovinu směle nahradit právě ořechy. Karamelovou pochoutku vyrobíte v domácích podmínkách.

  • Krokantem zaženete chuť na sladké, ozdobíte jím dezerty, dorty i zmrzlinové poháry.
  • Rozdrcený krokant využijete i jako náplň domácích čokoládových bonbonů.
     
  1. Smíchejte cukr, trochu vody a kousek másla.
  2. Vmíchejte do směsi kousky ořechů ve stejném množství jako cukru.
  3. Vyložte plech pečícím papírem a směs na něj vylijte.
  4. Krokant nechte vychladnout a studený nalámejte. Uzavřený v dóze vydrží i několik týdnů.

Para ořechové "máslo"

Domácí ořechové máslo je plné zdraví prospěšných tuků a proteinu. Můžete jím vyřešit rychlou svačinu i snídani. Pro výrobu ořechového másla je důležitý výkonný mixér, který ořechy nejen rozemele, ale navíc i rozmixuje do krémové hmoty.

  • Ořechy lze před vložením do mixéru opražit, či namočit namočit do vody.
  • Máslo z opražených ořechů získá výraznější chuť, ovšem pozor, ořechy pražením ztrácejí některé nutriční hodnoty.
  • Naopak pokud ořechy předem na několik hodin namočíte, budou pro tělo snadněji stravitelné. Chuťově budou jemnější  a potlačí se i jejich případná hořkost.
  • Ořechy 1 – 2 minuty mixujte na nejvyšší otáčky.
  • Máslo můžete dochutit solí, skořicí, kokosem, čokoládou, vanilkou či kakaem.
  • Přisladit ho lze javorovým či agávovým sirupem, medem, stévií.

Ořechové sušenky na snídani

Ovesnými sušenkami nastartujete tělo do nového dne a para ořechy se do nich skvěle hodí. Podávejte je s bílým jogurtem či tvarohem.

  • Základní recept na sušenky můžete je však doplnit ořechy lískovými, para či mandlemi.
  • Sušené brusinky můžete nahradit rozinkami.
  • Do těsta přidejte půl lžičky sody, díky tomu budou sušenky lehce nadýchané.
  • Plech vyložte pečicím papírem, aby se nepřichytly.

Ořechovo-kokosové müsli

Připravte si ořechové müsli ke snídani i do zásoby. Kdykoliv tak budete mít po ruce zdravou snídani či svačinu.

  • Do ořechovo-kokosového müsli můžete použít jakékoliv ořechy.
  • Připravte si 1.5 hrnku nasekaných ořechů, které vmícháte mezi ostatní ingredience.
  • Müsli během pečení každých 10 minut promíchejte, docílíte tím rovnoměrného propečení.
  • Vychladlé müsli jednoduše uskladníte ve skleněné uzavíratelné nádobě.

Čokoládovo-oříškový chlebíček na vánoční stůl

Rychlým receptem na nepečený dezert z para ořechů uctíte každou nečekanou návštěvu. Chlebíčkem můžete doplnit i štědrovečerní tabuli.

  • Na chlebíček si nachystejte hlubokou formu jako na biskupský chlebíček.
  • Formu vyložte ve dvou vrstvách potravinářskou fólií.
  • Rozehřejte směs másla, tmavé čokolády a krupicového cukru.
  • Do směsi zamíchejte skořici, nalámané sušenky a nasekané para ořechy.
  • Po zatuhnutí v lednici, vyklopte a ozdobte cukrem či kokosem.
  • Chlebíček podávejte nakrájený na tenké plátky s čerstvým ovocem či zmrzlinou.

Zdroje informací: NutsToYou, TheHealthyChef, MinimalistBaker

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč