Sladkovodní řasa spirulina patří mezi tzv. superpotraviny. Podívejte se s námi na různé podoby této sinice původem z Asie. Máme i tipy, kam s ním v kuchyni. Všestranné využití a blahodárné účinky jsou skvělým důvodem, proč naložit organismus do zelené antioxidační lázně.
Vedle známého čaje matcha a sladkovodní sinice spiruliny můžeme v běžném jídelníčku používat i tropickou rostlinu pandán nebo sušené drcené listy stromu kratom, který se běžně se vyskytuje v tropických deštných pralesích jižní a jihovýchodní Asie. Všechny patří v asijské kuchyni mezi běžné ingredience.
Kde můžete zelený prášek z těchto rostlin využít vy? A jak prospívají lidskému zdraví?
Matcha: Elixír z lístků čajovníku
Z lístků japonského zeleného čaje matcha se lidský organismus vyloženě raduje. Čajovníková pole se před sklizní zakryjí před sluncem, což nastartuje zvýšenou tvorbu zeleného barviva chlorofylu.
Cesta k zelenému prášku začíná ručním sklízením lístků čajovníku, z nichž se následně párou odstraňují nečistoty. Lístky se poté vysuší a drtí na velmi jemný prášek. Čaj matcha nabízí sladkou a lehce nahořklou chuť s intenzivním bylinným nádechem.
Účinky čaje matcha:
- působí jako antioxidant
- podporuje soustředěnost a paměť
- pomáhá k očistě střev
- snižuje hladinu cholesterolu
- má pozitivní vliv na krevní oběh
- působí povzbudivě
Spirulina: Tisíciletá superpotravina
Pochází z rodu vláknitých sinic a svůj název nese kvůli tomu, že jsou její vlákna spirálovitě stočená. Vedle Asie se běžně pěstuje také v Africe a Americe. Jako superpotravinu ji označujeme zejména kvůli jejícm antioxidačním schopnostem. Některé účinky spiruliny jsou známé po tisíce let, již Aztékové ji užívali jako přírodní antibiotikum. Prodává se jako zelený a modrý prášek.
Modrá spirulina
Na trhu seženete zelenou a modrou spirulinu, která je oproti té zelené mnohonásobně dražší. Má opravdu intenzivní světle modrou barvu a obarví tak snídaňové kaše, smoothie nebo raw dorty. Obě ale nemá smysl přidávat do pečení, protože teplotou barvící schopnosti ztrácí. Modrá spirulina fykocyanin – modré barvivo, které se z řasy extrahuje.
Účinky spiruliny:
- Má antioxidační schopnosti a působí jako přírodní probiotikum.
- Má antibakteriální účinky.
- Detoxikuje organismus.
- Pomáhá bránit vzniku nádorových onemocnění.
- Je cenným zdrojem bílkovin, vitaminu B a minerálů.
Pandán: Rychlá pomoc při bolestech žaludku
Listy rostliny pandanus, běžně se vyskytující v tropických oblastech Asie, poskytují lidskému tělu mnoho zdraví prospěšných látek. Koupit je můžete v podobě sušeného zeleného prášku či tekutého extraktu, nebo si můžete pěstovat pandanus jako pokojovou rostlinu doma a listy použít v asijských pokrmech. Jeho chuť je příjemně oříšková a vůní připomíná jasmínovou rýži.
Účinky pandánu:
- Je bohatým zdrojem vlákniny.
- Pomáhá při bolestech žaludku.
- Reguluje pohyby střev a ulevuje od břišních křečí.
- Působí povzbudivě a dodává energii.
- Podporuje správnou funkci imunitního systému.
Kratom: Okamžitý příval energie
Kratom je strom, který dosahuje výška až 9 metrů. Jeho listy se v Asii po staletí běžně žvýkaly pro zvýšení energie. Patří do rodu kávovníků, o čemž svědčí i stimulační účinky, které jsou kávě velmi podobné. S jeho konzumací to však nepřehánějte, při vyšším než doporučeném množství by vás mohly překvapit žaludeční a střevní obtíže. Extrakt ze sušených listů kratomu můžete bez obtíží koupit i v českých obchodech.
Účinky kratomu:
- Působí stimulačně a zvyšuje energii.
- Tlumí bolest.
- Snižuje hladinu krevního cukru.
- Pomáhá při nemocech dýchacích cest.
- Snižuje vysoký krevní tlak.
Použití zeleného prášku v kuchyni
Extrakt z výše uvedených darů přírody má všestranné využití v kuchyni. Vzhledem k intenzivní chuti a v mnoha případech také k nežádoucím účinkům při nadměrné konzumaci určitě dbejte na doporučené dávkování.
Zelený prášek můžete použít například:
- do oblíbené snídaňové kaše
- do smoothie
- do salátu
- Obarvíte s ním palačinky, dortový korpus nebo krém, sušenky či koláč.
Zdroj: Apetit