Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co s přebytkem rajčat? Připravte si domácí rajčatový protlak

Nakrájená rajčata
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Příprava domácího rajčatového protlaku není zas tak složitá. Vyžaduje však trpělivost a čas, podobně jako příprava povidel. Čím vodnatější rajčata použijete, tím víc času budete potřebovat na odpaření jejich šťávy. 

Zahrada plná rajčat, která dozrávají najednou? Rajčatové saláty jste už zkusili všechny možné, rajskou polévku i rajčatové lečo jste již měli několikrát, sklenice s domácím kečupem stojí vyrovnané ve špajzu?

Možná přichází správná chvíle na domácí rajčatový protlak!

  • Do rajského protlaku zužitkujete nadúrodu rajčat a získáte skvělou surovinu pro pozdější vaření. Upotřebíte ji do omáček, gulášů, polévek nebo třeba marinád. Co je dobré vědět, než se pustíte do práce?

Správná rajčata na protlak

Do protlaku se doporučuje používat rajčata s vysokým obsahem dužiny a nízkým obsahem vody. ​​​​​Čím méně vody v rajčatech, tím víc protlaku z nich bude. Také nebude zapotřebí tolika času na odpaření šťávy.

  • Ideální jsou například rajčata typu San Marzano, Roma, hodí se i býčí srdce. 

Jak protlak zhoustne?

Rajčatovému protlaku se také obchodně říká rajčatový koncentrát. V zásadě jde o to odpařit z rajčat vodu, čímž se zintenzivní (koncentruje) jejich chuť.

Proces odpařování a zahušťávání probíhá dlouhým vařením rajčat. Během varu se šťáva postupně vyvaří, až omáčka získá požadovanou konzistenci protlaku.

Skryt pre seznam
  • Během vaření je třeba rajčata občas promíchat, aby se nepřipálila – podobně jako když vaříte švestková či hrušková povidla

Co ovlivňuje chuť protlaku?

Kvalita rajčat (jejich vodnatost, vyzrálost, druh) a délka vaření protlaku se podepíší na výsledku.

Čerstvá a plně na slunci vyzralá rajčata jsou zdrojem dokonalé sladké a bohaté chuti. Dlouhé vaření pak umožňuje chuť rajčat rozvinout a dále koncentrovat.

  • Protlak můžete ještě ochutit bylinkami a kořením, například bazalkou, oreganem nebo česnekem.

Jak račatový protlak skladovat?

Správné skladování je nezbytné pro zachování chuti a trvanlivosti rajčatového protlaku. Právě dovařený horký protlak lze nalít do sterilizovaných sklenic, které se následně zavíčkují a nechají vychladnout. Sklenice je možné také zavařit, což prodlouží jejich trvanlivost. Další možností je protlak zamrazit v malých porcích, například ve formičkách na ledové kostky, což usnadní jeho pozdější použití.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín