Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cheesecake z Lučiny s jablky, drobenkou a karamelem
Cheesecake z Lučiny s jablky, drobenkou a karamelem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Cheesecake z Lučiny s jablky, drobenkou a karamelem

4.5/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4745 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 484 g
Tuky 263 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Melancholické počasí podzimu a zimy přímo volá po dezertu, který pohladí po duši. Hedvábně krémový cheesecake z Lučiny s karamelovými jablky a křupavou drobenkou je přesně tou pravou volbou! Rozmazlete se...

Suroviny

Lučina
tučná (20%)
škrob 2 ČL
kukuřičný
vejce 3 ks
Na karamelová jablka
kyselejší, např.Granny Smith, oloupaná, zbavená jádřinců, nakrájená na kostičky
vymačkaná z 1/2 citronu
skořice 1 svitek
kardamom 2 tobolka
nemusí být
Na korpus
sušenky 150 g
celozrnné s ovesnými vločkami, rozmixované nebo nadrcené najemno
rozpuštěné
Na drobenku
vychlazené
Na dokončení

Postup

1

Jablka zakapejte citronovou šťávou. V pánvi na střední stupeň rozpusťte máslo, přidejte cukr a za stálého míchání nechte mírně zhnědnout. Přisypte jablka i s citronovou šťávou a přidejte koření. Přiklopte a pár minut poduste, aby jablka změkla, ale neztratila tvar. Odstavte a nechte úplně vystydnout. Odstraňte koření.2

2

Troubu vyhřejte na 180°C. Dno i boky dortové formy o průměru 18-20 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou drobenku vsypte do formy a upěchujte lžící. Pečte 10 minut a poté nechte alespoň 15 minut chladnout.

3

Teplotu v troubě snižte na 120°C. Na dno trouby položte pekáček a vlijte do něj vroucí vodu (viz Něco navíc). Lučinu prošlehejte se zakysanou smetanou a cukrem. Poté vmíchejte škrob a jedno po druhém i vejce (obr. 3a). Na předpečený korpus navrstvěte jablka. Kolem dokola nechte minimálně 1-2 cm volný okraj. Na jablka nalijte připravenou náplň (obr. 3b) a vložte do trouby. Pečte asi 60 minut nebo dokud okraje dortu nejsou pevné a střed stále ještě lehce třaslavý. Nechte hodinu chladnout v pootevřené troubě. Po hodině dort vyjměte, nechte vychladnout na mřížce a poté dejte minimálně na 4 hodiny do lednice (nebo přes noc).

příprava náplně do cheescaku

4

Zatímco se dort chladí, připravte drobenku. Troubu vyhřejte na 180°C. Z másla, mouky, ovesných vloček a cukru vypracujte drobenku. Rozprostřete ji na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 10 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

5

Povrch dortu před podáváním ozdobte drobenkou a karamelem.

NĚCO NAVÍC
Cheesecake můžete péct i ve vodní lázni. Formu důkladně obalte alobalem, posaďte do pekáčku s vyšším okrajem a ten naplňte vroucí vodou do poloviny výšky dortové formy.

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...