Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kečup à la provençale
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Velmi snadné na 1,5l

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1872 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 269 g
Tuky 61 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Provensálský kečup? Proč ne! Klasický hutný kečup vám sice nevznikne, na druhé straně získáte skvělý základ pro omáčky i polévky.

Suroviny

rajče 1,5 kg
na čtvrtky (klidně až 2 kg)
oloupané, na plátky
olivový olej 4 PL
vinný ocet červený 125 ml
sůl mořská 1 ČL
vrchovatá lž., najemno
hořčice dijonská 1 PL
nastrouhaný
kajenský pepř ½ ČL
kajenský
tymián sušený ½ ČL
zázvor (mletý) 1 ČL
klidně i strouhaný čerstvý

Postup

1

Rajčata, cibuli a olivový olej dejte do velkého kastrolu a promíchejte. Přiklopte a duste na mírném ohni asi tři čtvrtě hodiny. Občas směsí zamíchejte.

2

Rajčata s cibulí nechte trochu vychladnout a rozmixujte na hrubší pyré.

3

Vraťte do kastrolu a přidejte 4 lžíce vody, cukr a ocet. Vařte bez pokličky na mírném ohni za občasného míchání dalších 30 minut. Pokud chcete kečup hustší, nechte na ohni o něco déle.

4

Do směsi vmíchejte zbývající přísady: sůl, dijonskou hořčici, muškátový oříšek, papriku, kajenský pepř, tymián a zázvor. Nechte vychladnout.

5

Kečup propasírujte přes jemné síto ve vysoké nádobě, běžná mísa je na takové množství kečupu mělká. Dejte do sklenic. V lednici vydrží až měsíc.

NĚCO NAVÍC
Kečup à la provençale je skvělý na těstoviny, stačí doplnit bazalkou, parmazánem, a máte rychlou večeři za 10 minut. Použít se dá i jako základ do omáček, vyrobíte z něj omáčky k masu nebo na omeletu (stačí smíchat třeba s crème fraîche), výborný je i jako polévka. Přidejte pár hoblinek parmazánu, máslové krutonky a nadrobno pokrájenou zeleninu. Polévku si můžete dát i studenou, v horkém létě zasytí a tělu dodáte tekutiny

Recept je převzatý z publikace Provence. Škola provensálské kuchyně. Autoři: G. Gedda, M.-P. Moineová

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...