Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1/5 Počet hodnocení: 38
Do 20 minut Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1485 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 66 g
Tuky 89 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept se italsky jmenuje parmigiana di melanzane a chutná teplý i studený jako předkrm či lehké hlavní jídlo.

Suroviny

lilek 1,3 kg
rostlinný olej
olivový olej 1 PL
sůl
nejlépe z buvolího mléka
8 ks
bazalkové listy
na vymazání zapékací nádoby
strouhaný, nejlépe parmigiano reggiano

Postup

1

Nakrájejte lilky na kolečka, osolte a dejte je na 30 minut až jednu hodinu odpočinout. Opláchněte tekutinu, kterou vypotily, a dobře je osušte v čisté utěrce. Plátky lilku zlehka obalte v mouce (vždy až těsně před vložením do pánve), přebytečnou oklepněte.

2

Opečte je na rostlinném oleji dočervena a nechte okapat na papírové utěrce. Pokrájejte rajčata nahrubo. V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte rajčata. Osolte a vařte zprudka asi 20 minut, až omáčka zredukuje na polovinu a zhoustne.

3

Do zapékací nádoby (asi 18 x 27 cm) vymazané máslem rozložte plátky lilku těsně vedle sebe v jedné vrstvě. Přelijte polovinou rajčat, pokryjte vrstvou mozzarelly, posypte hojně parmazánem a natrhanými lístky bazalky. Pak postup zopakujte.

4

Vložte do trouby předehřáté na 220 °C a zapékejte asi 35 minut dozlatova. Vyjměte a před podáváním nechte pár minut stát

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...