Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rizoto s houbami a špenátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 53
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1520 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 216 g
Tuky 44 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Houby a špenát spolu skvěle ladí. Pokud váš zelinář nemá čerstvý špenát, použijte rozmrazený mražený.

Suroviny

houby 25 g
sušené
najemno
česnek 1 stroužek
na plátky
drobné, očištěné, na plátky
rýže 200 g
kulatozrnné na rizoto
vývar kuřecí 750 ml
dle základního receptu, odkaz v postupu
čerstvý, propláchnutý, nasekaný
k podávání

Postup

1

Sušené houby zalijte hrnkem vody a přiveďte k varu. Seberte vzniklou pěnu, houby propláchněte, zalijte hrnkem čisté vody a deset minut povařte. Slijte je; tekutinu uchovejte a houby pokrájejte.

2

V kastrolu nebo hlubší velké pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm doměkka cibuli a česnek; trvá to asi čtyři minuty.

3

Pak přidejte žampiony a pět minut je míchejte. Vhoďte povařené sušené houby, vsypte rýži a chvíli míchejte.

4

Vlijte víno, počkejte, až se odpaří, a pak přidejte vývar z hub a naběračku drůbežího vývaru. Míchejte. Až se všechna tekutina vsákne, přilijte další naběračku drůbežího vývaru a takto pokračujte až do chvíle, kdy bude rýže uvařená al dente (měkká, ale pevná).

5

Přimíchejte špenát a až zavadne, můžete podávat – třeba s trochou strouhaného parmazánu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...