Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší letní saláty: Hravá lehká jídla, která v létě můžete obědvat, svačit i večeřet

Nejlepší letní saláty: Hravá lehká jídla, která v létě můžete obědvat, svačit i večeřet
ZDROJ: Apetit

Příloha k masu, nebo lehká večeře? Inspirujte se naším výběrem těch nejlepších salátů, které v létě můžete obědvat, svačit i večeřet. Navíc jsou bleskově připravené, takže nestrávíte příliš času v kuchyni. Z našeho výběru si určitě vyberete!

Caesar salát jako příloha i plnohodnotné jídlo

Tento světoznámý salát údajně vytvořil okolo roku 1924 italský přistěhovalec Caesar Cardini, který provozoval restaurace v Mexiku a v Americe. Původní verze salátové zálivky neobsahovala ančovičky, bez kterých si dnes Caesar snad ani nelze představit.

  • Jedná se o natrhané listy římského salátu s krutony a hoblinky parmazánu, to vše smíchané se zálivkou z citronové šťávy, olivového oleje, dijonské hořčice, worcesterové omáčky, žloutků, parmazánu a nasekaných konzervovaných ančoviček.
  • Pokud chcete ze salátu vytvořit sytý oběd nebo večeři, přidejte kousky grilovaného kuřete, lososa či opečené slaniny.

Caprese: Italská trikolóra na talíři

Do tropických veder je ideální tato osvěžující kombinace několika surovin – na plátky nakrájená rajčata, mozzarella, čerstvá bazalka, olivový olej, sůl, pepř a případně balzamikový ocet.

  • Pokud chcete Caprese servírovat opravdu po italsku, navrstvěte všechny ingredience do kruhového vzoru.
  • Zajímavostí je, že jednotlivé suroviny reprezentují barvy italské vlajky a zároveň jde o tradiční italské produkty.
  • Doporučujeme poohlédnout se po specializované prodejně italských potravin, kde mimo jiné najdete i mozzarellu di bufala vyrobenou z buvolího mléka. Ta pozvedne tento typický předkrm do nebeských výšin!

Horiatiki aneb řecký salát

Tradiční řecký salát obsahuje nakrájenou okurku, rajčata, zelené papriky, červenou cibuli, olivy a sýr feta. 

  • Tuto klasickou vynikající kombinaci můžete obohatit o hrst lístků máty, které dodají salátu osvěžující chuť. 
  • Pokud chcete chcete okusit opravdové „Řecko na talíři“, přidejte do salátu vyhlášené řecké černé olivy kalamata, které jsou známé svou šťavnatou chutí a podlouhlým tvarem.
  • Pak už stačí suroviny promíchat s jednoduchou zálivkou z prošlehaného olivového oleje, citronové šťávy, oregana a černého pepře.
  • Jestli máte zbytek těstovin, neváhejte je do salátu přihodit – plnohodnotný hlavní chod je na světě!

Salát Niçoise: Lahůdka z Azurového pobřeží

Slavný salát pochází z města Nice na Francouzské riviéře. Najdete v něm čerstvá rajčata, natvrdo uvařené vejce, tuňáka a dresink z olivového oleje. Existuje však nespočet variací, do kterých se přidává sezónní zelenina podle jednotlivých ročních období.

  • V létě do něj můžete přidat červenou papriku, šalotku a srdce artyčoku.
  • Aby byl salát vydatnější, přidejte nové brambory připravené v páře.

Máte bohatou úrodu petrželky kudrnky? Hoďte ji do tabouleh

Tabouleh je salát pocházející z Libanonu. Obsahuje najemno nakrájenou petrželku, rajčata, cibuli, mátu a bulgur – to vše ochucené směsí olivového oleje a citronové šťávy. Jedná se o výjimečně osvěžující, lehký a zdravý salát.

  • Bývá součástí výběru předkrmů zvaného mezze, který se typicky podává ve Středomoří a na Středním východě, ale je čím dál více oblíbený po celém světě. 
  • Na tabouleh si můžete pochutnat i v rámci letního oběda nebo večeře, pokud ho doplníte o nějaký protein jako například grilované halloumi, lososa, krevety nebo kuřecí maso.

Zdroje informací: časopis Apetit, Tasty, Eating Well

Skryt pre seznam