Svěží, lehký, bez pečení a z minima surovin. To je nepečený dort ze zakysané smetany s ovocem, které máte k dispozici. Je ideálním dezertem na léto, kdy je k mání spousta čerstvého sezónního ovoce. V zimě použijte kompot nebo mraženou směs.
Suroviny
Postup
Dortovou formu vyložte potravinářskou fólií (pro jistotu raději 2 vrstvami). Zakysanou smetanu smíchejte s vanilkovým cukrem – na 1 kelímek smetany počítejte zhruba 1 sáček – celkové množství podle velikosti formy.
Na dno formy (nebo třeba i malých jednoporcových formiček) rozložte v jedné vrstvě jeden vedle druhého piškoty, pak dejte tenkou vrstvu ovoce a navrch zakysanou smetanu. Vrstvy opakujte v uvedeném pořadí do spotřebování surovin. Ukončete vrstvou smetany a uhlaďte
Dejte na noc do chladničky. Piškoty přes noc vsáknou tekutinu z ovoce, dezert tedy není rozbředlý a dort dobře drží. Před podáváním vyjměte (vyklopte) dort z formy a odstraňte fólii. Podle chuti ozdobte malinami či jiným ovocem a čerstvými bylinkami.