Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní kapří vývar
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 369 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 44 g
Tuky 5 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na základní kapří vývar využijete nejen o Vánoce. Stejným způsobem můžete vývar připravit také z mořských ryb. Kapří vývar je čirý, a když do něj přidáte nakrájenou zeleninu a třeba i rozšlehané vejce, získáte jednoduchou rybí polévku pro všední dny.

Suroviny

kostra a odřezky, zbytky po filetování
kapr 1 ks
hlava bez žaber
mrkev 2 ks
petržel 1 ks
řapíkatý celer 2 ks
menší, oloupaný, nahrubo
na čtvrtky
pepř mletý 5 kuliček
sůl

Postup

1

Do 1,5 litru studené vody dejte kosti, odřezky a hlavu i zeleninu a přiveďte k varu. Ztlumte, přidejte pepř a zvolna nechte táhnout 30 minut. Během vaření pečlivě sbírejte pěnu.

2

Pak vývar přeceďte, osolte podle potřeby a použijte dále. Můžete obrat a použít i maso z hlav a kostí.

VYPLATÍ SE VĚDĚT

  • Kapr je rychle rostoucí ryba, proto je jeho chov u rybníkářů oblíbený. Najčastěji koupíte tříletého kapra o hmotnosti 1,5 - 2 kg nebo čtyřletého vážícího zhruba 3 kg. Platí, že menší kusy mají méně tučné maso, ale cenou za to je množství droboučkých kostí.
  • Doporučujeme kupovat vždy čerstvou rybu. Rybí vývar si můžete i koupit. V obchodech s japonskými potravinami seženete instantní rybí vývar dashi no moto. Hotový koupíte v Marks&Spencer. Rybí fond (koncentrovaný vývar) mají také na www.toppotraviny.cz.
  • Vývar lze samozřejmě připravit i ze směsi ryb, sladkovodních nebo mořských. U mořských ryb můžete do vývaru přidat i krunýře a hlavy z krevet.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč