Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Podělte se o jídlo! Pochutnáte si dvojnásob aneb Recepty z jednoho hrnce

z jednoho hrnce
ZDROJ: Sanket Shah/ Unsplash
sdílet:

„Proběhla-li schůzka bez jídla, mohlo zůstat u e-mailu“, říká oblíbený internetový mem. Poukazuje na to, že mimo své hlavní funkce, má stravování důležitou roli společenskou. I v dnešní zrychlené době neztrácí teplá domácí kuchyně na atraktivitě, dokáže obměkčit srdce a vyřešit kdejaké spory v rodině i mezi přáteli.

Společné stolování

Pozvání ke společnému stolu je od nepaměti vyjádřením vzájemné důvěry. Hostitel obvykle usedal k jídlu neozbrojen. Dokonce příborové nože se správně zakládají ostřím od spolustolujících. Stejně tak se musí host spolehnout, že mu hospodyně podávané jídlo neotráví. Pozvání na večeři v sobě vždycky navíc nese příslib dalšího společného setkání na oplátku.

  • Jídlo nejčastěji sdílíme na úrovni rodiny nebo při spojování několika rodin v jednu. Podělit se o oběd ale lze i na společenské úrovni.
  • V rámci projektu „zavěšených obědů“ může jeden člověk předplatit jídlo komukoliv dalšímu, kdo na něj přijde a požádá obsluhu. Tím ho dotyčný vlastně pozval, ač se ti dva vůbec neznají a nejspíš ani nikdy nepotkají. Sdílení perfektně funguje, i když je vlastně celý původní koncept trochu postavený na hlavu.

Jídlo z jednoho hrnce

Chcete-li stmelovací efekt společného stolování ještě více podpořit, není nic jednoduššího, než servírovat jídlo pro celou společnost z jednoho hrnce. Pospolitost se tímto gestem vizuálně umocní a vám to, jako bonus, možná i usnadní práci s přípravami.

  • Původně spíše formální setkání se tak zároveň dá i trochu odlehčit.
  • Navíc, pokud si každý musí nandat svou porci ze společného hrnce sám, zažité role (např. nadřízený a podřízený) jsou potlačeny a vzniká tak příjemnější a přátelštější atmosféra. Některé pokrmy jsou přitom k této příležitosti jako stvořené.

Eintopf, guláš nebo ragú z jednoho kotlíku

Nejklasičtějším jídlem z jednoho hrnce je už podle svého názvu Eintopf. Přitom se může jednat o jídlo zeleninové či masové, hustou polévku nebo třeba guláš, jak ho známe u nás. U dušených ragú, která do této kategorie jistě patří, ale i luštěninových či zeleninových kotlíků, existuje pár triků, jež jídlo v očích hostů učiní nezapomenutelným:

  • Pokud pracujete s masem, dejte si tu práci a zprudka ho ze všech stran opečte do zlatova, vyjměte na talíř a dejte stranou.
  • Maso pěkně opečte, i v případě, že vaše volba padla na maso mleté.
  • Zeleninu na základ orestujte ve stejném hrnci jako maso a podlijte vodou, vínem nebo vývarem. Pokrm tak získá výraznější chuť, protože absorbuje masový „nápek“.
  • Na podlití můžete použít i víno, červené či bílé.
  • Nezapomeňte na kořeníbobkový list a nové koření dokáže i u rychlých a jednoduchých receptů vyvolat dojem, že jste v kuchyni trávili hodiny při jejich přípravě.
  • Citrónová kůra dodá svěžest základu na rajčatovém protlaku.
  • Muškátový oříšek se hodí, pokud zahušťujete smetanou.
  • Zázvor jídlo „prohřeje“.
  • Zaměřte se i na přílohu - jemná máslová bramborová kaše jako peříčko je pro podobné příležitosti skvěle hodí. 
  • U jídel tohoto typu nepočítejte kalorie, jedná se o výjimečnou příležitost a vždycky si můžete dát menší porci

Pečená masa a rolády k naporcování

Masa pečená v celku sice asi nebudete podávat v hrnci, princip sdílení se zde však může uplatnit par excellence.

  • O celé kuře, kachnu, nebo grilovanou kýtu se prostě musíte podělit. Každý dostane kousek.
  • U pečené rolády nechte hosty, ať si každý ukrojí, kolik chce. Zvládnete-li se nepoprat o patku sekané nebo kuřecí stehýnko? Pak je to jistě začátek a příslib budoucích skvělých vztahů.

Polévky a saláty z jedné mísy

Polévka se v domácnostech často servíruje z jedné velké mísy nebo hrnce, který se nosí přímo na stůl, stejně tak obvykle uprostřed stolu najdeme salátovou mísu.

  • Pokud si netroufnete společnosti servírovat kotlík domácího hlavního chodu nebo to situace prostě nedovoluje, zkuste takto podávat alespoň část svého menu.

Zabrousíme-li do cizích krajů, všude na světě najdeme jídla ideální ke sdílení. 

Zdroje informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč