Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

10 receptů na poctivý hovězí guláš: Klasický hospodský i s krustou

10 receptů na poctivý hovězí guláš: Klasický hospodský i s krustou
ZDROJ: Apetit

Hovězí guláš, to je klasika české kuchyně. Každý ho dělá trochu jinak, ale ten pocitvý hospodský má svůj daný postup. Rychlé vaření mu neprospívá, na guláš si pár hodin vymezte. Cibulový základ musí být co nejtmavší a maso se rozpadat na jazyku.

Kořeny guláše vystopujeme až v Maďarsku, kde se nazývá gulyás. Ovšem česká verze guláše má své vlastní charakteristické rysy, které z něj dělají krále hospodských jídel.

Hovězí guláš se vaří zpravidla z kližky, karabáčku nebo krku, zkrátka z masa, které je hodně prorostlé tukem. Svědčí mu totiž pomalé vařené a tuk oddaluje vysušení. Dále do něj patří cibule, červená paprika, rajčatový protlak, česnek a další koření jako třeba kmín a pepř. Důležitou součástí guláše je také silný hovězí vývar, který je základem pro jeho intenzivní chuť a tmavou barvu. 

  • V kuchařkách najdete mnoho variant gulášů, které se mohou mírně lišit. Někdo do guláše přidává čerstvou papriku, jiný ho připravuje z brambor nebo fazolí. Hospodský hovězí guláš je ale jen jeden. Jak na něj si můžete přečíst v našem článku.

Cibule je základ 

Prvním krokem k úspěchu je správný cibulový základ. Cibule byste měli mít stejně jako masa a nakrájenou na kostičky ji smažit dozlatova. Jen tak bude mít guláš krásnou tmavou barvu a hustotu. Zahustit ho můžete ještě chlebovou střídkou.

  • Proč patří do guláše protlak? Někdo ho vynechává, ale ti nejlepší čeští kuchaři jeho přidání doporučují. Za prvé guláši dodá další chuťovou složku, za druhé zamezí tomu, abyste spálili papriku.
  • Protlak se přidává ve chvíli, kdy máte na cibulce zatažené maso. Obsah hrnce protlak schladí a hned v dalším kroku můžete přidat červenou papriku. Ta má totiž tendenci i při mírném připálení zhořknout.

Vývar ano, či ne?

Ani vývar nepřidává do guláše každý kuchař, ale pravdou je, že díky němu dostane ještě tmavší barvu a mnohem intenzivnější chuť. Zkuste to jednou bez něj a jednou s ním a porovnejte sami.

K hospodskému guláši patři houskové knedlíky, ale nemusíte zůstávat jen u nich. Guláš je skvělý třeba s karlovarskými nebo špekovými knedlíky, s bramboráky nebo jen s kváskovým chlebem.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Guláš
Více než dvě hodiny
Snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč