Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Guláš s čepicí z listového těsta
Guláš s čepicí z listového těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Guláš s čepicí z listového těsta

4.6/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4015 kcal
Bílkoviny 273 g
Sacharidy 213 g
Tuky 226 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

‚Poklička‘ z listového těsta není pouhou ozdobou – má také svůj účel: maso pod ní je měkounké, jak jen dušené maso může být, ale díky otvorům v těstě zároveň propečené.

Suroviny

kližka, plátky zadního, nakrájené na kostičky
rostlinný olej 5 PL
nadrobno
česnek 4 stroužky
prolisované
rajčatová passata - pyré 6 PL
lze nahradit krájenými rajčaty v konzervě
petržel 4 ks
kořenová, nadrobno
mrkev 4 ks
nadrobno
tymián 4 snítky
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 1 ks
na potření
lze nahradit jinými čerstvými houbami, na plátky
Na pokličku

Postup

1

Na rozpáleném oleji restujte cibulku, až bude tmavě hnědá. Ke konci přidejte česnek.

2

Na tomto základu maso asi tři minuty zprudka ze všech stran opékejte. Podlijte horkou vodou, ale jen tak, aby nebylo úplně ponořené; zmírněte teplotu a půl hodiny zvolna duste. Přidejte zeleninu, tymián, sůl, pepř a pomalu vařte ještě 30–50 minut. Houby přidejte až na posledních pět minut vaření.

3

Vmíchejte pyré nebo krájená rajčata a směs nechte vychladnout.

4

Tymián vyjměte. Těsto rozválejte na výšku asi půl centimetru a vykrojte kolo ve velikosti zapékací misky. Vyřízněte v něm otvor (třeba pomocí šroubovacího uzávěru na lahve), aby během pečení mohla unikat pára.

5

Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Masovou náplň vložte do misky a přikryjte pokličkou z těsta. Vnitřní okraj misky můžete potřít bílkem a těstovou čepici vmáčknout dovnitř tak, aby se okraje trošku slepily. Díky tomu nebude mít tendenci z guláše ‚utíkat‘. 

6

Pokličku potřete zbylým vejcem.

7

Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 40 minut, až je těstová čepice krásně zlatavá.

8

Misku opatrně přesuňte na velký podnos a ozdobte snítkou tymiánu. Vypečené těsto poslouží jako ideální příloha, ale pro větší jedlíky můžete nachystat i brambory nebo knedlíky.

Tip Apetitu:
Pilíři, které by měly doslova podpírat police ve vaší spíži, jsou konzervovaná rajčata Valfrutta. Konzistenci si vyberte podle vlastní chuti a potřeby: k dostání je pyré (pod názvem ‚passata‘), krájená či celá loupaná rajčata, vše bez barviv a dochucovadel. Pomůžou zahustit omáčky, dušená masa i polévky. Chuť plná sluníčka je u Valfrutty zaručena.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/5

Komentáře

22.07.2007 10:44
Absolutní pochoutka, vařím tento guláš asi 2 roky minim.1x za měsíc, a to klasický guláš moc nemusím, tento je opravdu skvělý.Nyní už vynechávám zapékání, z jistového těsta upeču čtverce a podávám jako přílohu.Doporučuji

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč