Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Běžte na podběl a připravte si sirup nebo čaj proti kašli i bylinnou koupel pro nohy

Čaj z podbělu
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Nápadně žlutá rostlinka z dálky připomínající pampelišku je bylinkou s mnoha léčivými účinky. Kdy a kde ji sbírat a k čemu ji využít? Připravte si čaj nebo sirup a zatočte s nachlazením či kašlem.

 

Kam na podběl

Jarní sluníčko vypne první kvítky podbělu na vlhkých březích, v příkopech či rumištích. Bylinka ještě nemá listy, ty vyrůstají až po odkvetení na konci jara. Na sbírání květů bychom se tedy měli vydat co nejdříve, na samém počátku kvetení. Později se sbírají také listy.

  • Veškeré části podbělu by se měly sušit ve stínu.

Proč sbírat listy i květy? Obsahují třísloviny, hořčiny, minerální soli, silice, slizy, fytosteroly, necidy i karotenoidy, které jsou zdraví prospěšné. V květech najdeme mimo jiné také vitamin C

  • Podběl najdeme převážně na vlhkých místech, u potoků, na loukách i polích, v příkopech či při březích vodních nádrží. Vyskytuje se po celé Evropě i Asii.
  • Lidově bývá podběl označován jako koňské kopyto, lopušnice, ubytník, májík, mateří líčko či líčko Panny Marie ale také babuše nebo babuška.

Připravte si z podbělu čaj na kašel

Vrchovatou lžičku květů, případně květů a listů ve stejném podílu, spařte čtvrt litrem horké vody a nechte krátce louhovat.

Inhalace podbělového odvaru

Polévkovou lžíci květů i listů spařte v hrnci, ihned začneme inhalovat páry pod ručníkem. Můžeme opakovat několikrát denně.

Podbělový obklad

Ještě čerstvé bylinky rozmělníme v hmoždíři na kaši a poté přiložíme na inkriminovaná místa. Pro lepší efekt můžeme zabalit do gázy.

Sirup z podbělu

V hliněném hrnci nebo zavařovací sklenici klaďte vrstvy květů podbělu (500 ks) na střídačku vrstvy cukru, který pokapejte šťávou ze 2 citronů. Opakujte, dokud není nádoba plná až po okraj. Vše zakryjte třemi vrstvami silného pergamenu či celofánu. Nádobu je třeba umístit na chráněné místo v zemi, na zahradě si tedy připravte dostatečně velikou prohlubeň.

Zatižte deskou a zasypte hlínou, dobré je místo také označit, abyste za osm týdnů marně nehloubili jednu jámu za druhou. Po 8 týdnech sklenici vykopejte, sirup převařte. Vychladlý jej přeceďte a naplňte do menších sklenic. Skladujte krátkodobě v temnu a chladu, případně zavařte nebo zamrazte. Při nachlazení užívejte po lžičkách.

Léčivá koupel nohou z podbělu

Dvě hrsti listů spařte vodou, nechte louhovat a až to teplota umožní, přelijte do lavoru a vložte do lázně nohy.

Léčivé účinky žlutého podbělu

  • uvolňuje dýchací cesty
  • má protizánětlivé účinky, zejména při zánětu průdušek, astmatu, zápalu pohrudnice, kataru hrtanu či hrdla, ale také při začínající tuberkulóze plic
  • chronický kašel či častý chrapot pomáhá odstranit v teplém čaji s medem
  • urychluje hojení ran, spálenin, ekzémů i vředů
  • zklidňuje poškozenou pokožku po bodnutí hmyzem
  • čerstvé listy pomáhají přiložením na místa nakažená růží či poraněné tkáně s modročervenými otoky
  • odvary účinně pomáhají při skrofulózních vředech
  • otoky nohou splasknou během koupele ve výluhu listů
  • má protizánětlivé účinky při zánětu žil, ale pomáhá také při revmatismu, artróze, bolestech kloubů a dně
  • podporuje léčbu cukrovky
  • převařené listy hojí pásový opar

5 zajímavostí o podbělu

Podběl lékařský nebo také podběl obecný je vytrvalá léčivka z čeledi hvězdnicovitých (do této skupiny květin řadíme například heřmánek, kopretinu, slunečnici nebo sedmikrásku). Sytě žlutý květ a plazivý oddenek dávají podbělu nezaměnitelnou podobu. Listy vyrůstají až po odkvětu.

  1. Jeho jméno Tussilago je tvořeno latinskými slovy tussi, tedy kašel, a ago, tedy  odhánět.
  2. Podběl se řadí k vytrvalým bylinám díky svému šupinatému oddenku, který dorůstá až do 1 metru. Lodyha je přitom kolem 15 centimetrů vysoká, v době plodu se však její výška může až zdvojnásobit.
  3. Užívání podbělu by nemělo překročit 4 až 6 týdnů ročně.
  4. Těhotné a kojící ženy by jej měly užívat pouze v bylinkových směsích, kde zastává nejvýše 15 procent obsahu, nikoli však samostatně.

Zdroje informací: ZdravíAKrása, ČeskáTelevize, Leros

Skryt pre seznam

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin
  • Tipy a triky

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin

Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami. ...
AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč