Jednoduchý beránek, který se vždy povede a zůstane několik dnů vláčný – pokud vám od Vánoc zbyl vaječný likér, je to nejlepší způsob, jak ho upotřebit.
Suroviny
Postup
Vejce šlehejte elektrickým šlehačem s cukrem, semínky z vanilkového lusku a kůrou z citronu, až zesvětlají a nabudou. Postupně přilévejte a prošlehávejte rostlinný olej a vaječný likér. Vedle v míse důkladně smíchejte metličkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli a zlehka stěrkou zapracujte do mokrých surovin. Smíchejte, aby se těsto spojilo, ale nepřemíchejte je.
Formu na beránka důkladně vymažte olejem (ideální je sprej na pečení) a vysypte moukou, přebytečnou mouku vyklepejte. Zkontrolujte, zda nejsou někde nevymazaná místa. Nalijte těsto do formy – my jsme plnili skoro až po okraj, aby vyšlo dost těsta i na ouška. S menší formou můžete plnit cca 1cm pod okraj. Pokud máte menší formu, vlijte zbytek těsta do formiček na muffiny (a z trouby při pečení vyndejte dříve než beránka).
Rozehřejte troubu na 160°C na spodní a dolní ohřev. Do střední části trouby postavte plech (na mřížce by forma nebyla stabilní) a vložte formu s těstem. Pečte cca 50 minut, pokud těsto v otevřené formě rychle hnědne, zakryjte je alobalem. Zkontrolujte propečenost těsta pomocí špejle či párátka – dřívko zapíchnuté do těsta musí vyjít ven suché.
Vyjměte a nechte chvíli chladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Přemístěte na servírovací tác, a pokud chcete, lehce pocukrujte.