Bezlepkové bagely jsou snadné a rychlé. Oproti klasickým bagelům dokonce superrychlé. Stačí jednoduše vypracovat těsto, vytvarovat bagely, upéct a můžete je nést na stůl! Takhle jednoduché to je!
Suroviny
Postup
Lněnou mouku zalijte 100 ml vroucí vody a ihned prošlehejte vidličkou. Vzniklý gel nechte vychladnout.
V míse promíchejte mouku, sůl, kypřicí prášek a sezam. Přidejte jogurt, olej a zchladlý gel ze lnu. Rychle vypracujte těsto a rozdělte je na 6 stejných kousků. Obě ruce si potřete olejem a z kousků těsta vytvarujte bochánky. Doprostřed každého zapíchněte prst a mírně je roztáhněte tak, aby uprostřed vznikl zhruba 2,5cm široký otvor. Vytvarovaná kolečka (bagely) skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Bagely potřete 5 lžícemi vody prošlehanými s 1 lžící oleje a posypte sezamem podle chuti (stejně tak je můžete v sezamu obalit).
Troubu předehřejte na 200°C. Vložte do trouby plech s bagely a pečte cca 15 minut, poté zvyšte teplotu na 240°C a dopékejte cca 5 minut, aby bagely měly krásnou kůrku. Upečené nechte vychladnout na mřížce (aby se nesrazily).
NĚCO NAVÍC
Na trhu najdete mnoho druhů mouky z lněného semínka nebo mletého lněného semínka. Čím jemněji je semínko mleté, tím více vody naváže a udrží ji v těstě. Každá značka ale
mele semínko jinak. Nejlépe funguje podle našich zkušeností lněná mouka Natural Jihlava. Pokud samokypřicí mouku nemáte, zato máte jednodruhové mouky, vyzkoušejte kombinaci: 100 g rýžové, 100 g pohankové nebo čirokové a 50 g bramborového nebo tapiokového škrobu. V takovém případě přidejte 7 g bezlepkového kypřicího prášku navíc.