Tvarohový beránek je klasikou, na niž je spoleh a která zdobí mnoho velikonočních stolů. Zkuste mu dodat šmrnc citronem a nemletým mákem. Potrpíte-li si na výraznější citronovou chuť, nebojte se do třeného tvarohového těsta přidat více kůry i šťávy.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 170 °C a formu na beránka vymažte máslem a vysypte krupičkou.
Máslo, žloutky, 150 g cukru a šťávu a kůru z citronu vyšlehejte do světlé pěny. Pak do ní zašlehejte tvaroh a jogurt. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do polotuha, přidejte zbytek cukru a vyšlehejte dotuha. Do žloutkové směsi opatrně po částech stěrkou zapracujte krupičku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva a jedlou sodou, sníh z bílků a mák. Těsto přesuňte do formy na beránka, uhlaďte, přikryjte víkem a pečte asi 50 minut. Propečení otestujte špejlí.
Formu vyjměte z trouby a na 10 minut zabalte do vlhké utěrky. Poté sejměte víko. Když beránek trochu zchladne, pomocí prkénka ho opatrně vyklopte a nechte ležícího na zádech na mřížce zcela vychladnout.
Beránka ozdobte mašlí a moučkovým cukrem.