Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládová bábovka s pivem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 61
Více než hodinu Snadné Na 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6836 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 529 g
Tuky 465 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hutné vlhké těsto se jen rozplývá v ústech... Bomba!

Suroviny

na formu
mouka pšeničná hrubá
na formu
pivo stout Guinness, český stout Harrach nebo náchodský Primátor
káva instantní 1 ČL
granulky
rozinky hrnku
propláchnuté a nadrobno nasekané
máslo 200 g
nasekaná na kousky
tmavá čokoláda 150 g
přes 60 % kakaa
sůl ½ ČL
třtinový cukr 185 g
vejce 2 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
Na polevu
tmavá čokoláda 225 g
nasekaná

Postup

1

Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte a vysypte bábovkovou formu.

2

V kastrůlku na středním plameni zahřívejte pivo, kávu, rozinky, 60 ml vody a máslo, až se máslo rozpustí. Směs se nesmí vařit. Sejměte z ohně a vymíchejte s nalámanou čokoládou dohladka. Nechte vychladnout.

3

Prosejte mouku s jedlou sodou a smíchejte se solí a oběma cukry. Prošlehejte vejce, zakysanou smetanu a vanilku. Pak prošlehejte s vychladlou pivní směsí. Ve třech dávkách přimíchejte postupně suché přísady tak, abyste získali hladké těsto.

4

Dejte ho do formy na bábovku a pečte 45–50 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě 15 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

5

Na polevu v kastrůlku zahřejte smetanu s máslem těsně pod bod varu. Sejměte z ohně a vymíchejte s čokoládou dohladka. Nechte pár minut chladnout, až poleva začne houstnout. Pod bábovku na mřížce dejte pečicí papír a začněte ji pomalu po vršku dokola přelévat polevou. Nechte polevu pěkně stékat dolů. Až ztuhne, přeneste opatrně na servírovací talíř.

Párujte s pivem...

BENEDICT STOUT
V Břevnovském klášteře vařený Benedict Russian Imperial Stout má bohatou chuť s lehce praženými tóny kávy. K hutnému čokoládovému dezertu nejlíp vychutnáte po malých sklenkách.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Komentáře

25.03.2018 14:43

Chuťově si všichni pochvalovali, karamel a slad z piva to mu dá zvláštní chuť.
Pekla sem z jedné dávky 4 minibábovky, v horkovzdušné troubě, na 160*C, hodinu a půl a byla akorát.

01.11.2014 16:59

Výborná bábovka, jen dvě připomínky k receptu: nepekla se 50 minut, ale asi hodinu a půl a polevy je zbytečně moc, klidně by stačila z poloviční dávky

29.10.2014 17:34

Úžasný zážitek v chuti! I s polovičním množstvím cukru je skvostná!

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč