Pomalé pečení – na víně zvlášť – masu svědčí. Tohle jehněčí budete milovat.
Suroviny
jehněčí kýta
1
ks
cca 1,25 kg
sůl mořská
pepř
olivový olej
3
PL
cibule
1
kg
na tenká kolečka
tymián
1
svazek
víno červené
300
ml
petrželka
1
hrst
Postup
1
Nejprve připravte jehněčí. Troubu předehřejte na 160 °C a maso ze všech stran pořádně osolte a opepřete.
2
Olej rozpalte v těžkém, nejlépe litinovém hrnci (musí se do něj vejít kýta) a maso na něm ze všech stran dohněda opečte. Jehněčí vyndejte a do hrnce vsypte cibuli. Opékejte ji zhruba deset minut, aby změkla a zezlátla.
3
Přidejte většinu tymiánu a chvilku opékejte. Osolte a opepřete, na cibuli posaďte maso a přelijte vínem. Přiklopené pečte tři hodiny.
4
Podávejte posypané zbylým tymiánem, s petrželkou a s česnekovými bramborami.
NĚCO NAVÍC: Tymián nahraďte rozmarýnem; snítky do masa zapíchejte před pečením.