Lišky a kuřecí prsa dušená v portském víně provoní tymián, cibule a česnek.
Suroviny
máslo
10
g
cibule
1
ks
nadrobno
česnek
2
stroužky
na plátky
kuřecí prsa
4
ks
nejlépe s kůží
lišky
2
hrst
očištěné, pokrájené
víno portské
50
ml
tymián
1
snítka
vývar kuřecí
100
ml
lze nahradit vodou
smetana ke šlehání
150
ml
sůl
mořská
pepř
mletý
Postup
1
V pánvi rozpusťte máslo a doměkka na něm osmahněte cibuli a česnek. Přidejte kuřecí prsa (nejdřív kůží dolů) a opečte je ze všech stran. Osolte, opepřete, přihoďte lišky, asi tři minuty poduste a pak vlijte portské. Víno nechte odpařit, pak vhoďte do pánve snítku tymiánu, zalijte vývarem (nebo vodou) a přiveďte k varu.
2
Deset minut vařte, pak přidejte smetanu prošlehanou s moukou a dalších deset minut mírně vařte. Podle chuti dosolte a opepřete. Podávejte s bramborovými noky, knedlíkem, rýží nebo těstovinami.