Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kváskový chleba
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2149 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 400 g
Tuky 11 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický poctivý kváskový chleba jako z dobré řemeslné pekárny je prostě nejvíc. Čerstvě upečený je zkrátka neodolatelný. Jen si to představte: fantastická křupavá kůrka, vláčná střída... a pokud ho nesníte na posezení, vydrží vám měkký opravdu dlouho.

Suroviny

Na rozkvas
voda 150 g
Na těsto
voda 250 g
mouka žitná celozrnná 100 g
sůl 14 g

Postup

1

Na rozkvas promíchejte ve velké míse, v níž budete poté připravovat těsto, 150 g vody, 150 g hladké mouky, kvásek a nechte 10–12 hodin rozkvasit. Pak přidejte suroviny na těsto kromě soli a zhruba 5 minut hněťte, přisypte sůl a hněťte ještě 5 minut. Nechte cca 2–4 hodiny kynout v zakryté nádobě (aby těsto neosychalo) a během kynutí alespoň 2x přeložte. Těsto přendejte na pracovní plochu, stočte do ošatky a nechte opět vykynout (2–4 hodiny).

2

Troubu rozpalte na 230°C a vložte do ní nahřát plech plus další dejte nahřívat na dno. Těsto z ošatky vyklopte na rozpálený plech (pozor, nespalte se), nařízněte a vložte do trouby. Do rozpáleného plechu na dně chrstněte vodu a zavřete. Pečte cca 15 minut, poté ztlumte troubu a dopečte při 200°C, trvá to zhruba 30 minut. Upečený chléb bude po poklepání na spodní stranu znít dutě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin
  • Tipy a triky

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin

Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami. ...
AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč