Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Masová roláda z bramborových plátků
Masová roláda z bramborových plátků
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Masová roláda z bramborových plátků

4.8/5 Počet hodnocení: 4
Do 90 minut Pro zkušené Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3614 kcal
Bílkoviny 249 g
Sacharidy 209 g
Tuky 200 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Masová roláda z bramborových plátků je stejně chutná jako vizuálně působivá. Recept jsme sice zařadili do kategorie pro zkušené, ale ve skutečnosti věříme, že jej zvládne i trpělivý začátečník se šikovnýma rukama.

Suroviny

větší, varný typ A nebo B, oloupané
nastrouhaný najemno
sůl 3 ČL
olivový olej 4 PL
nakrájená na kostičky
viz Něco navíc
vykapaná (viz Něco navíc)
petrželka 3 PL
nadrobno nakrájená, hladkolistá
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
ricotta 250 g
strouhaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Nožem či na mandolíně nakrájejte brambory na 3 mm tlusté plátky. Na plech vyložený pečicím papírem nasypte polovinu parmazánu a stejnoměrně ji rozprostřete po celé ploše. Na parmazán vyskládejte plátky brambor tak, aby se vzájemně překrývaly ve vodorovném i svislém směru a pokryly celou plochu plechu. Stejnoměrně je posypte zbývajícím parmazánem a 1 lžičkou soli. Pečte ve vyhřáté troubě 30 minut, aby sýr zezlátl a brambory byly ohebné a mírně křupavé. Troubu nevypínejte.

2

Mezitím ve velké hluboké pánvi rozehřejte na středním ohni 2 lžíce oleje. Vsypte cibuli a opékejte ji dozlatova, aby zkaramelizovala, zhruba 15 minut. Pak přidejte mleté maso a opékejte dohněda, obracečkou přitom rozbíjejte hrudky. Vmíchejte krájená rajčata, petrželku, mletou papriku, 1 lžičku soli a pepř. Míchejte a dále opékejte, aby se chuti spojily a maso bylo propečené. Odstavte a masovou směs přesuňte do misky. Odložte stranou.

3

V uvolněné pánvi rozehřejte na středním ohni zbývající 2 lžíce oleje. Vsypte špenát a nechte ho zavadnout. Přidejte 1 lžičku soli a česnek. Promíchejte a odstavte. V míse smíchejte stěrkou ochucený špenát s ricottou. Špenátovou směs rovnoměrně rozprostřete na předpečené brambory (vynechte jen malé okraje). Na ni naneste a rozetřete masovou směs. Maso rovnoměrně posypte mozzarellou.

4

Jeden z kratších konců bramborového plátu uchopte i s pečicím papírem a nadzvedněte. Pak začněte bramborový plát s náplněmi (bez papíru) rolovat a snažte se přitom, aby náplně nevypadávaly. Pokračujte až na druhý konec. Vzniklou roládu zvedněte a položte podélně doprostřed uvolněného pečicího papíru na plech. Dejte do trouby a pečte cca 15 minut dozlatova. Ihned nakrájejte a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Namísto krůtího masa můžete použít mleté libové hovězí nebo směs 2:1 hovězího a vepřového.
  • Pokud chcete využívat potraviny do posledního zbytečku, uchovejte tekutinu z krájených rajčat a přidejte ji do polévky nebo omáčky místo vody, popřípadě vývaru.
  • Dojde-li během rolování k těžší nehodě, nepodléhejte chmurám či vzteku a mírně rozprostřete trosky bez původního pečicího papíru na plech vyložený čistým pečicím papírema zapečte posypané dalším sýrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč