Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pizza s dýňovo-rajčátkovou omáčkou, dýní a chorizem
Pizza s dýňovo-rajčátkovou omáčkou, dýní a chorizem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pizza s dýňovo-rajčátkovou omáčkou, dýní a chorizem

3.9/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3428 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 330 g
Tuky 178 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky žlutým rajčátkům je omáčka velmi jemná a dominuje jí dýně. Něco pro ty, komu nevyhovuje klasické sugo.

Suroviny

Na těsto
droždí čerstvé 10 g
1/4 kostky
voda 200 ml
vlažná
nebo 275 g hladké mouky na kynuté těsto + na poprášení
sůl ½ ČL
olivový olej panenský 2,5 PL
Na omáčku
olivový olej 1 PL
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
drcené
dýně 250 g
očištěná dužina z muškátové dýně nebo dýně hokkaido, na kostičky
rajčata cherry 150 g
žlutá, rozpůlená
vývar zeleninový 250 ml
nebo voda
sůl 1 ČL
pepř 1 ČL
čerstvě mletý
chilli sušené ¼ ČL
vločky
Na obložení a dokončení
nebo semolina
strouhaná
sýr 120 g
blaťácké zlato – nastrouhané
nastrouhaný
chorizo 100 g
či jiná dobrá měkčí papriková klobása
drobné, na plátky
dýně 2 hrsti
velmi tenké klínky či plátky muškátové dýně nebo dýně hokkaido
šalvěj 2 hrsti
čerstvé lístky
olivový olej panenský 2 PL
rukola 4 hrsti
nebo podle chuti
dýňová semínka 2 PL

Postup

1

Droždí rozdrobte a rozmíchejte s trochou vlažné vody a cukrem. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku, 1/2 lžičky soli, vzešlý kvásek a olivový olej. Postupně přilévejte asi 150 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. To přemístěte na pomoučněný vál a důkladně prohněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby těsto zdvojnásobilo objem.

2

Mezitím připravte omáčku. Na středním až silném ohni rozehřejte v rendlíku 1 lžíci olivového oleje. Vsypte cibuli, česnek a dýni a opékejte, aby cibule změkla, zhruba 5 minut. Pak vsypte rajčátka a prohřívejte dalších 5 minut za častého míchání. Vlijte vývar či vodu a dobře promíchejte. Osolte, opepřete a přidejte chilli vločky. Přiveďte k mírnému varu. Vařte asi 30 minut, aby se dýně začala rozpadat, podle potřeby ještě trochu podlijte. Pak nahrubo rozmixujte, vraťte na oheň a svařte dohusta. Odstavte a nechte mírně zchladnout.

3

Nejméně 30 minut před pečením začněte předehřívat troubu na 240 °C. Až bude správně předehřátá a těsto vykynuté, na mírně pomoučněné ploše z něj vyválejte či vytáhněte kulatou placku silnou nejvýše 1 cm. Přeneste ji na pečicí plech silně poprášený kukuřičnou moukou či semolinou. Rovnoměrně potřete připravenou omáčkou, asi 2cm okraje nechte volné. Posypte všemi druhy sýra, chorizem či klobásou a žampiony, doplňte klínky či plátky dýně a šalvějovými lístky promíchanými s olivovým olejem. Pečte, aby okraj vyběhl, sýr se rozpustil a pizza pěkně zezlátla, zhruba 15–20 minut. Vyjměte z trouby a nechte mírně zchladnout. Posypte rukolou a dýňovými semín- ky, pak hned nakrájejte a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Ze zbytků nebo přebytků dýní si můžete vyrobit dýňové pyré. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Dýni napříč přepulte, vydlabejte semínka, položte řezem na papír a pečte, až půjde dýně propíchnout vidlicí; trvá to asi hodinu. Pomalu ochlaďte. Až dýni půjde udržet v rukou, vydlabejte dužinu a rozmixujte ji úplně dohladka (hokkaido mixujte celou). Pak pyré přendejte do síta vyloženého gázou či plátýnkem a i s ním vložte do mísy, aby se nedotýkalo dna. Nechte přes noc v chladničce. Odkapaným pyré naplňte vzduchotěsné nádoby – v chladničce vydrží 2 dny, v mrazáku i 2 měsíce. Pyré lze přidávat do koláčů, rizot i polévek, plnit jím ravioly či ochucovat jídla podle libosti. Když ho použijete místo syrové dýně do omáčky na pizzu, zkrátí se doba vaření na půlku.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč